9 pravila ponašanja u restoranu: Pametni vodič za savršenu večeru, JEDNU STVAR nikako ne radite
Fina i dobra večera u restoranu sa dragim ljudima podrazumeva ugodnu atmosferu, dobru uslugu i kvalitetnu hranu, a poštovanje zaposlenih kao i pravila ponašanja u restoranu je ključno za pravi doživljaj, pa je zgodno da ispoštujete ovih devet pravila ponašanja u restoranu. Pravila ponašanja u restoranima mogu biti zbunjujuća za početnike, ali uz malo pripreme, svako može uživati u ovom iskustvu.
Osnovna pravila ponašanja u restoranu uključuju čekanje da svi budu usluženi, umereno korišćenje začina, pravilno ponašanje za stolom, tišinu i poštovanje privatnosti drugih gostiju, kao i pažnju na sitnice poput ostavljanja nepotrebnih stvari na pravom mestu i, naravno, izbegavanja telefona.
Kako bi trebalo da se ponašamo u restoranu?
1. Sačekajte da svi budu usluženi i da svima stigne hrana pre nego što počnete da jedete
2. Jedite istim tempom kao i ostali, kako biste poštovali uslugu i pratili ostatak ljudi za stolom
3. Probajte hranu pre nego što je začinite - to je znak poštovanja prema kuvaru
4. Stavite odbačene stvari poput kostiju ili kože mesa u gornji levi deo tanjira, nikada na stolnjak
5. Održavajte ivice svog tanjira čistima kako bi kasnije konobar mogao lakše da uzme i prenese tanjir
6. Razgovarajte tiho i ne ometajte druge goste
7. Izvinite se i napustite sto ako morate otići u toalet
8. Isključite zvono na telefonu, utišajte ga ili skroz isključite tokom obroka
9. Obavestite konobara ako vam padne pribor za jelo, ne pokušavajte da ga sami podignete (osim ako nije na podu)
Iako su ovo saveti kako se treba ponašati za stolom u restoranu, tokom fine večere, postoji nešto što nikako nije poželjno da radite, a to je slaganje tanjira jedan na drugi sve dok ne završite jelo, a nije poželjno uopšte da ih dirate, već je to posao konobara. Slobodno ostavite njima da preuzmu tanjire, čak iako su svi tanjiti za stolom prazni.
(Ona.rs/Escoffier)