Da biste stigli do najskrivenije plaže na svetu morate da budete dobar plivač

Ne samo da je Plaža ljubavi najznačajnija atrakcija ovih ostrva, nego je i posebno interesantna zbog pozicioniranosti

Foto: Pixabay/andrescorpus

Grupa omanjih nenaseljenih ostrva koja teritorijalno pripadaju Meksiku, odnosno saveznoj državi Najarit, okarakterisana su kao Nacionalni park Marijeta ostrva.

U blizini se nalazi poznata meksička destinacija, Puerto Valjarta. Vlada zemlje zabranjuje lov i ribolov na i oko ovih ostrva, pa ne čudi što se to područje može pohvaliti izuzetno bogatim živim svetom. Baš zato su Marijetska ostrva naročito popularna među ljubiteljima prirode.

Posebno su atraktivna i za ljubitelje ronjenja, ali i za zaljubljene parove. I to najpre zbog Plaže ljubavi (šp. Playa del amor) koja se smatra najskrivenijom plažom na svetu.

Ostrva stara hiljadama godina

U okviru Nacionalnog parka Marijeta ostrva nalaze se ostrvo Redonda i ostrvo Larga. Smatra se da su ova, danas nenaseljena ostrva nastala usled aktivnosti vulkana pre više hiljada godina.

Meksička Vlada je ova ostrva izabrala za različita testiranja u vojne svrhe početkom prošloga veka. Usled brojnih eksplozija, došlo je i do formiranja posve neobičnih oblika stena, ali i kratera na ova dva nenaseljena ostrva.

Zato i postoji uverenje da je jedna od najpoznatijih atrakcija nacionalnog parka, Plaža ljubavi nastala na takav način.

Težak put do neverovatne prirodne lepote

Ne samo da je Plaža ljubavi najznačajnija atrakcija ovih ostrva, nego je i posebno interesantna zbog pozicioniranosti.

Da bi se do nje stiglo potrebno je „proći“ kroz ne tako širok prolaz, koji podseća na tunel i dug je oko 25 metara. Prolaz je smešten na oko šest metara nadmorske visine i turistima, koji nemaju dovoljno strpljenja da tim putem prođu kajakom ili brodićem, ne preostaje ništa drugo nego da ga preplivaju. Istini za volju, mnogi to često i čine.

Nakon što se završi plivanje vodama koje od Kortesovog mora, odnosno Tihog okeana vode do ove plaže, očekuje ih neverovatan prizor. Praktično u pećini sa širokim otvorom prema nebu leži Plaža ljubavi.

Iako je otvor pećine, koja nadvisuje ovu skrivenu plažu dovoljno veliki da može da prodre sasvim dovoljno sunčeve svetlosti, postoji uvek jedan deo plaže koji se nalazi u hladovini.

Zbog činjenice da se radi o prilično nepristupačnoj lokaciji, Plažu ljubavi obično posećuju ljubitelji ronjenja i prirodnih lepota.

Kako plaža nije naročito prostrana, to se turisti obično na njoj ne zadržavaju preterano dugo. Nacionalni park Marijeta ostrva posećivao je i ranije značajan broj turista, ali se ta brojka poslednje decenije uvećala čak više od pet puta. Isto se odnosi i na Plažu ljubavi, uzevši u obzir da je u pitanju lokacija koja se smatra najatraktivnijom na području celog nacionalnog parka.

(Ona.rs)