Jezero nestvarne lepote na padinama Goča: Ovde su plivanje i pecanje zabranjeni

Turisti često porede Selište sa jezerima u Švajcarskoj, baš kao što i Goč nazivaju “malom Švajcarskom”

Foto: Ivan Strahinić

Iznad Vrnjačke Banje, na planini Goč, koja spada među najpošumljenije planine u Srbiji, nalazi se jezero Selište, akumulacija koja je dobro poznata ljubiteljima planinarenja i izletnicima koji tragaju za manje poznatim lokacijama za istraživanje i odmor.

Selište je smešteno blizu lokalnog puta koji povezuje Goč i planinska sela sa Kraljevom, u netaknutoj prirodi.

Kako Goč nije dostigao popularnost Zlatibora, Kopaonika, Tare i Stare planine, tako ni jezero Selište nije postalo lokacija koju posećuje veliki broj turista - na radost onih koji su imali sreće da ga otkriju i koji žele da ga sačuvaju od najezde velikog broja posetilaca.

Beskrajno čista voda, šumske stazice idealne za šetnju, rečice koje žubore u blizini jezera i oštar vazduh garantuju “punjenje baterija” i uživanje u blagodetima prirode.

Mnogim planinarima je dolazak na Selište atraktivniji od uspona na Ljukten, najvišu tačku Goča, prvenstveno zbog ambijenta u kom se jezero nalazi. Često ga porede sa jezerima u Švajcarskoj, baš kao što i Goč nazivaju “malom Švajcarskom”.

Iako lepota vode mami, plivanje u Selištu nije dozvoljeno. Ni pecaroši ne mogu da uživaju u omiljenom hobiju na obalama ovog gočkog jezera. Ono što, međutim, dolaskom na Selište sigurno možete očekivati je uživanje u prelepoj prirodi tokom sva četiri godišnja doba.

Video: Lepota i tuga u isto vreme od koje zasataje dah: Nezapamćeno nizak vodostaj na Zlatarskom jezeru

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)