Deo svetske baštine, ovaj srednjevekovni manastir poznat je po velelepnim freskama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nije baš tako jednostavno među brojnim freskama Sopoćana izdvojiti neke. Jednostavno, sve su u najmanju ruku fantastične i privlače pažnju kvalitetom izrade. I upravo zbog toga su freske ove svetinje u velikoj meri ostale očuvane

Foto: Tanjug/TOS

Počev od 1979. godine je zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša Prvog, u kojoj je kasnije i sahranjen, deo Liste svetske baštine UNESCO-a.

Izgrađen na izvoru reke Raške, najverovatnije u drugoj polovini 13. veka, manastir Sopoćani svoj naziv duguje upravo položaju koji zauzima.

Staroslovenska reč sopot, koja je korišćena za označavanje izvora, uzeta je za osnov iz koje je izveden i naziv ove srednjevekovne svetinje, poznate najpre po velelepnim freskama.

Manastir kod Novog Pazara

Nedaleko od ostataka Starog grada Rasa i na nešto manje od 20 kilometara udaljenosti od Novog Pazara, nalazi se manastir Sopoćani.

Od Beograda je ova svetinja udaljena oko 290 kilometara, navodi „Serbia.com“.

Izuzev ostataka Starog Rasa i grada Novog Pazara, nedaleko od Spoćana se nalazi i crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, koja je takođe deo UNESCO-ve liste.

Zadužbina srpskog kralja

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi kada je tačno izgrađen manastir Sopoćani, smatra se da se to zbilo u drugoj polovini 13. veka. Tačnije, oko 1260. godine, budući da je tada izrađen i manastirski živopis.

Poznato je da su Sopoćani zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša Prvog, koji je zaslugom kralja Milutina kasnije i sahranjen u ovoj svetinji.

Istorija manastira ukazuje na to da je nakon uništavanja od strane turske ruke, ova svetinja čak oko 250 godina opustela. Iako je tokom prve polovine prošloga veka manastir Sopoćani obnovljen, tokom Drugog svetskog rata je još jednom bio oštećen.

Nedugo nakon završetka rata započeti su i konzervatorski i restauratorski radovi na manastiru, koji traju do današnjih dana.

Foto: André Held / akg-images / Profimedia

Velelepne freske Sopoćana

Nije baš tako jednostavno među brojnim freskama Sopoćana izdvojiti neke. Jednostavno, sve su u najmanju ruku fantastične i privlače pažnju kvalitetom izrade. I upravo zbog toga su freske ove svetinje u velikoj meri ostale očuvane.

Kompozicija na kojoj je prikazana scena Uspenja Presvete Bogorodice svakako privlači pažnju, budući da zauzima površinu od 30 kvadrata.

Kraljevići Dragutin i Milutin na fresci u crkvi manastira Sopoćani. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/srpskoblago.org/CrniBombarder!!!

U istorijskom, ali i u umetničkom smislu značajne su i freske Sopoćana na kojima su prikazane scene iz života osnivača dinastije Nemanjića. Na njima se može videti prikaz scene smrti Svetog Simeona, kao i prenosa njegovih moštiju u manastir Studenicu.

Freske Sopoćana se smatraju prilično dobro očuvanim, iako je ova svetinja dugo bila zapuštena. Jedino što nije na njima očuvano do danas jesu listići izrađeni od zlata, kojima su freske bile ukrašavane.

(Ona.rs)