Jedan od retkih starih kamenih mostova krije se u zapadnoj Srbiji: Poznat je i kao Latinska ćuprija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na putu koji je povezivao Valjevo i Beograd, kojim su u davna vremena saobraćali karavani, izgrađen je most koji se danas nalazi pod zaštitom nadležnih institucija

Nedaleko od Ljubovije se reka Ljuboviđa, koja se smatra najdužom na području Azbukovice u zapadnom delu naše zemlje, uliva u Drinu. Ima dužinu od 34 kilometra i smatra se da je u tom regionu najbogatija vodom.

O tome koliko je zapravo reka Ljuboviđa bogata vodom jasno pokazuje podatak da se 2,09 kubnih metara vode unosi u Drinu zaslugom ove reke, koja izvire nedaleko od najvišeg vrha planine Jablanik.

Osim po zanimljivoj klisuri, ova reka poznata je i po jednom mostu.

Latinska ćuprija

Na putu koji je povezivao Valjevo i Beograd, kojim su u davna vremena saobraćali karavani, izgrađen je most koji se danas nalazi pod zaštitom nadležnih institucija.

Budući da je Stari kameni most preko reke Ljuboviđe počev od 1983. godine stekao status spomenika kulture od velikog značaja, to o njemu brine Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Upravo zahvaljujući tome je, kako ističe  kompletna sanacija Latinske ćuprije ili Rimskog mosta, što su njegovi nazivi takođe, izvršena 2016. godine. Tom prilikom je i korito reke uređeno.

Prethodna ozbiljnija sanacija ovog zanimljivog mosta izvršena je, sada već daleke 1985. godine.

Ostaci prošlosti

Nedaleko od sela Donja Orovica, koje se nalazi u blizini Ljubovije, lako se uočava Stari kameni most. U narodu tog kraja poznat je i kao Rimski most, ali i kao Latinska ćuprija.

Iako se sa sigurnošću baš i ne može reći kada je tačno sagrađen, a ni ko ga je izgradio, pretpostavlja se da se to zbilo u toku 16. veka, ako je sudeći na osnovu karakteristika samog mosta.

Izuzev velikog luka, čiji je prečnik 11,65 metara, Latinska ćuprija sadrži još jedan, manji luk, koji je oko 1,4 metra u prečniku.

Izrađen primarno od sige, Stari kameni most preko Ljuboviđe je i kaldrmisan. Širine je 3,4 metra.

Budući da je vremenom ograda ovog interesantnog mosta bila gotovo potpuno uništena, to prilikom poslednje rekonstrukcije ona nije mogla da bude obnovljena.

(Ona.rs /Vikipedija)