Evo koliko povrća i voća na dan garantuju dugovečnost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo dve porcije voća i povrća više na dan smanjuju rizik od prerane smrti za 42 odsto

Više voća i povrća smanjuje rizik od umiranja od raka za četvrtinu i bolesti srca za trećinu, potvrdila je studija na ispitanicima koji su svaki dan tokom 12 godina jeli 80 grama voća i povrća svaki dan. Stručnjaci ukazuju na to da jedna do tri porcije dnevno smanjuju rizik od prerane smrti za 14 odsto, a tri do pet za 29 odsto.

Pritom se preporučuje izbegavanje konzerviranog i smrznutog voća jer povećava rizik za 17 odsto zbog velike količine šećera. Voćne sokove takođe bi trebalo izbegavati zbog visokih nivoa šećera.

- Što više voća i povrća pojedete, manja je verovatnoća od prerane smrti. Ne treba se plašiti i ograničavati broj porcija, važno je da se redovno jede - ističe dr Ojinlola Ojebode iz britanskog Odeljenja za epidemiologiju i javno zdravstvo.

Stručnjaci se ipak spore oko toga koliko voćnih i povrtnih obroka treba dnevno konzumirati, ali je neosporno da ljude najpre treba "naterati" da se pridržavaju pet porcija na dan, a tek onda krenuti s povećanjem - kaže dr Nita Forouhi s britanskog Univerziteta Kembridž.

(Telegraf.rs / Tanjug)