OBOŽAVATE KAFU? Nikad ne biste pogodili kako se pravi najbolja na svetu! (INFOGRAFIK)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dnevno se u svetu popije više od 1,5 milijardi šoljica kafe. Čak devedeset odsto ukupne količine kafe se uzgaja u zemljama u razvoju, među kojima prednjači Brazil sa trećinom svetskog uzgoja, dok je konzumacija najveća u industrijski razvijenim zemljama!

Da li ste se ikad pitali: Kako nastaje najkvalitetnija kafa poreklom iz Brazila?

Dnevno se u svetu popije više od 1,5 milijardi šoljica kafe. Čak devedeset odsto ukupne količine kafe se uzgaja u zemljama u razvoju, među kojima prednjači Brazil sa trećinom svetskog uzgoja, dok je konzumacija najveća u industrijski razvijenim zemljama.

Sa brazilskih plantaža kafe, koje se prostiru na preko 27.000 kvadratnih kilometara dolazi nam najkvalitetnija vrsta kafe, koja se naziva Santos a od koje se pravi Doncafé Brazil kafa.

Kafa je biljka u obliku zimzelenog žbuna koja raste u tropskom i subtropskom pojasu, na svim kontinentima sem Evrope. Dve osnovne vrste kafe su arabika, koja mešavini kafe daje aromu i robusta, koja daje punoću. Najkvalitetnija vrsta brazilske arabike se zove Santos. Nakon pet godina od sađenja, sazreva dovoljno plodova, crvenih bobica kafe i obavlja se branje.

Nakon branja, sa zrelih bobičastih plodova kafe se uklanjaju spoljašnja i unutrašnja kora i mekana pulpa, čime se izdvajaju sirova zrna kafe. Zrna se zatim pakuju i kreću iz Brazila put najudaljenijih delova sveta pa tako stižu i do Srbije. Po dolasku u našu zemlju, u fabrici Strauss Adriatic, sirova zrna kafe se prže i transformišu u nežna zrnca bogata brojnim aromama.

Zrna se potom melju do posebnog stepena finoće a mlevena kafa se pakuje u kesice u atmosferi koja čuva sve arome. Ovako pripremljena zrnca spremna su da vam pruže užitak u vidu šoljice najkvalitetnije Doncafé Brazil kafe, koja donosi sve čari ove najveće latinoameričke zemlje.

 

(Telegraf.rs)