REŠENA MISTERIJA: Evo kako nastaju rupe u sirevima!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigirao naučnike. Još 1917. Amerikanac Vilijam Klark je izneo hipotezu o ovome

Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima. Oni napominju da doziranjem čestica, mlekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.

- Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posledica prisustva mikročestica sena u mleku - navode stručnjaci Agroscopa.

Mislili ste da pohovani kačkavalj nema nikakve veze sa seksom? E pa, pogrešili ste

Zamenom mužnje krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sena u mleku, a samim tim i rupe u siru.

- Biće sve manje rupa u sirevima - napominju švajcarski stručnjaci.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigirao naučnike. Još 1917. Amerikanac Vilijam Klark je izneo hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru.

(Telegraf.rs/ Tanjug)