Švedske bolje od američkih: Napravite preukusne palačinke koje su zaludele sve

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nema te osobe koja ne voli palačinke

Palačinske se u Švedskoj spremaju drugačije nego kod nas (kod nas se spremaju francuske), ali su svakako preukusne.

Za pripremu ovih posebnih palačinki potrebno vam je:

- 110g putera, šolja brašna, šolja i 3/4 punomasnog mleka;

- tri veća jaja;

- pola kašičice ekstrakta vanile;

Foto-ilustracija: Pixabay.com

- četvrtina kašičice soli;

- šećer u prahu za posipanje i sveže voće za dekoraciju;

- džem ili marmelada.

U posudu sipajte brašno, mleko jaja, istopljeni puter (polovinu ukupne količine), ekstrakt vanile i so, p aumutite dok smesa ne bude glatka.

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri, a zatim stavite kašičicu putera da se rastopi. Odozgo sipajte otprilike jednu trećinu šolje smese koliko je dovoljno za jednu palačinku i rasporedite je polako ravnomerno po tiganju. Pecite minut do minut i po pa je okrenite na drugu stranu još 30-ak sekundi.

Foto: Profimedia/Alamy

Prebacite palačinku na tanjir, a sa ostatkom smese ponavljajte sve isto dok ne potrošite svu smesu. Od ove količine trebalo bi da možete da napravite 12 palačinki, a ako vam se smesa učini gustom dodajte malo vode.

Gotove palačinke premažite džemom ili marmeladom, medom ili istopljenom čokoladom, savijte ih na četvrtine i pospite šećerom u prahu.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)