Evo šta večeras treba da uradite sa mesom kako bi sutra bilo veoma ukusno (FOTO)
Napravite 5 savršenih marinada za Prvi maj i oduševite svoje goste ukusnim jelom
Sutra je Prvi maj. Večeras za uranak kreće paljenje vatre, a sutra za sam praznik - većina Srba peče roštilj u prirodi. Ako ste već izabrali sveže meso, vreme je da ga stavite u najbolju marinadu kako bi sutra bilo idealnog ukusa.
Marinade su mešavina masnoće i kiseline uz dodatak začina koji imaju za cilj da omekšaju meso i začine ga. Meso se stavlja u marinadu do tri sata pre nego što se stavi na roštilj. Postoji bezbroj marinada, ali mi izdvajamo 5 najboljih koje će oduševiti sva vaša čula.
Pre pravljenja marinade odaberite posudu koja je plitka i široka, kako biste meso mogli da složite u jednom sloju. Izbegavajte metalne posude, osim ako su od nerđajućeg čelika. Ukoliko se u vašoj marinadi nalazi kiselina, kiselina će reagovati sa metalom i mesu dati neprijatan - "metalni" ukus.
Mariniranje bi trebalo da traje najmanje 30 minuta, a poželjno je ostaviti meso preko noći u poklopljenoj posudi. Sat vremena pre pečenja, izvadite ga iz frižidera kako bi dostiglo idealnu sobnu temperaturu.
Osnovna marinada
100 ml suncokretovog ulja
100 ml jabukovog sirćeta
Pola kašike soli
Krupno mleveni biber
3-4 čenja belog luka
BBQ marinada
Najpoznatija marinada za meso, posebno za svinjetinu.
Potrebno vam je: 1 šoljica kečapa, 2 kašičice šećera, ½ šoljice vode, ¼ šoljice sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica belog luka u prahu, 1 kašika senfa, 1 kašičica crvene paprike.
Mediteranske marinade sa začinskim biljem
Postoji nekoliko vrsta mediteranske marinade u zavisnosti od ukusa pojedinca. Možete kombinovati:
- suncokretovo ulje, začinsko bilje, limun i ljutu papričicu,
- suncokretovo ulje i peršun,
- suncokretovo ulje i začinsko bilje,
- suncokretovo ulje, začinsko bilje i limun,
- maslinovo ulje i začinsko bilje,
- maslinovo ulje, začinsko bilje i limun.
Marinada sa konjakom
Savršena je za svinjetinu i teletinu. Pomešajte 4 kašike ulja, dve kašike soka od limuna, dve kašike konjaka, kašičica soli i bibera. Meso bi trebalo da odstoji dva sata u ovoj marinadi kako bi se topilo u ustima.
Marinada sa senfom
Odlična je za meso koje nema puno masti. Pomešajte 4 kašike ulja, jednu kašiku šećera, jednu kašičicu senfa, jednu glavicu crnog luka. Za savršen ukus ostavite meso oko 12 sati u ovoj marinadi.
Odnos bi trebalo da bude – 150 mililitara marinade za svakih 500 grama mesa. Uživajte u klopi!
VIDEO: Znate li kako nastaju "oni pravi" ćevapi?
(Telegraf.rs / Ivana Trišić)