Najukusnije je "na kašiku": Omiljeno jelo Steva Karapandže je tradicionalni srpski specijalitet
Legendarni TV kuvar koji je decenijama domaćicama širom bivše Jugoslavije odavao svoje gastro tajne, otkrio je da najviše uživa u jelu koje se redovno nalazi na srpskim trpezama
Veliki majstor kulinarstva Stevo Karapandža u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.
Mada je imao prilike da isproba najegzotičnije specijalitete iz celog sveta, legendarni šef i najpopularniji TV kuvar iz vremena stare Jugoslavije otkrio je da on i njegova supruga zapravo najviše vole jela na kašiku. A specijalitet kojeg nikad ne može da se zasiti jeste jelo koje se makar jednom mesečno nalazi na srpskim trpezama - čorbast pasulj.
- Volim jela na kašiku, a pasulj mi je favorit, sve bih dao za njega - izjavio je jednom prilikom i dodao da često skuva pun lonac pasulja koji zajedno sa suprugom gustira puna tri dana.
Ukoliko je i vama ovo omiljeno jelo, evo kako da ga pripremite...
Namirnice:
450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
2 šargarepe
2 glavice crnog luka
1 struk praziluka
2 lovorova lista
300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
1 kašičica crvene mlevene paprike
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kašika biljnog začina
2 kašike brašna
30 ml ulja
po ukusu soli
Priprema:
Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.
Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.
Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagoro. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.
Prijatno!
(Telegraf.rs)