3 osnovne razlike između srpske i grčke fete: To su zapravo dva potpuno različita sira

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sigurno ste primetili da nemaju isti ukus

Do sada ste sigurno već primetili da srpska i grčka feta gotovo da nemaju veze jedna za drugom.

Iako je feta koja se proizvodi u Srbiji takođe ukusna, čini se da nam je uvek "tuđe slađe".

Pa, istina je da postoje neke razlike koje razlikuju grčku od srpske fete, a evo i koji su:ž

1. Ne pravi se od istog mleka

Dok se u Srbiji feta u 90 odsto slučajeva pravi od kravljeg mleka, u Grčkoj feta ne postoji ukoliko nije od ovjčeg sira sa 20 odsto kozjeg. Ovaj savršeni spoj dva sira je glavni krivac što uvek tvrdimo da je njihova "originalna", a naša ne.

2. Duže se čuva u salamuri

Nezavisno od toga da li ste sir napravili sami ili ste ga kupili u prodavnici, on neće sačuvati svoj ukus i kvalitet, ako ne napravite salamuru. Kako se pravi? U jedan litar vode se stavlja 200 g soli. Pravi se homogen rastvor kojim se poliva sir. U tome je cela filozofija koja je potrebna da biste napravili salamuru. Upravo je salamura najvažnija kako bi se ukus ovčje fete što duže sadržao svežim i ukusnim.

3. Začinjena je

Morate imati na umu da feta koju konzumiramo u Grčkoj ima različite dodatke - ako je u salati onda je začinjena origanom i maslinovim uljem, ako je prepržena onda dobija slatko-slani ukus, a ubacuje se čak i u ćufte od tikvica gde dobija sasvim novu dimenziju ukusa.

(T.T./Telegraf.rs)