Ako ste ga kupili na vreme, evo šta da radite s njim: 3 jednostavna recepta za jela sa graškom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim što su jednostavna za pripremu, radi se o veoma ukusnim jelima

foto-ilustracija: pixabay.com

Imali smo prilike da čujemo da je u Srbiji kratkotrajno dolazilo do nestašice brašna, pa kvasca, ali i testenine. Ono što možda niko nije očekivao jeste da će doći do velike potražnje za graškom, pa se ne može svuda naći.

Ukoliko ste vi bili među tim srećnicima koji su ga našli, onda vam predlažemo 3 jednostavna recepta za ručak sa graškom.

Rižoto sa graškom

foto-ilustracija: pixabay.com

Sastojci:

  • Crni luk
  • 300 gr mesa
  • So
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šolja graška
  • 2 šargarepe
  • 300ml mleka

Priprema:

Propržite crni luk i mleveno meso Skuvajte grašak, šargarepu i pirinač u vodi i mleku. Dodajte, proprženo meso i luk i sve zajedno kuvajte. Onda kada smesa postane gusta, vaše jelo je spremno

Sicilijanske njoke sa graškom

foto-ilustracija: pixabay.com

Sastojci:

  • 600gr njoki
  • 400gr mlevenog mesa
  • Šargarepa
  • 200gr graška
  • Kašika paradajz pirea
  • Čen belog luka
  • Ulje
  • Biber
  • So

Priprema:

Narendanu šargarepu kratko propržite na zagrejanom ulju, dodajte meso i naseckani beli luk, pa nastavite da pržite dok meso ne omekša. Potom umešajte paradajz pire, posolite i pobiberite. U odvojenim posudama obarite njoke i grašak, pa procedite. Njoke poslužite prelivene mesom i barenim graškom.

Grašak sa piletinom

foto-ilustracija: pixabay.com

Sastojci:

  • oko 550 g pilećeg filea
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 450 g graška (smrznuti)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • začini so, biber, mešavina začina
  • 1 kašika gustina
  • 1 kašičica mlevene, crvene paprike

 Priprema:

Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckan luk, pa kad postane staklast dodati piletinu narezanu na parčad. Kratko propržiti, pa začiniti, po ukusu. Dodati iseckane šargarepe, pa preliti vodom. Kuvati 15-20 minuta, pa dodati smrznuti grašak. Sipati još malo vode, začina, pa kuvati još 15-ak minuta. Sediniti gustin, mlevenu papriku i malo vode. Umutiti da nema grudvica, pa sipati u šerpu. Krčkati na laganoj vatri 10-ak minuta, pa poslužiti.

Video: Srbi uče svet kako se pravi pica u izolaciji

(Telegraf.rs)