Ako i vi držite lubenicu u frižideru, niste ni svesni kakvu grešku pravite: Evo gde treba da stoji
Američki stručnjaci upozoravaju da lubenici nije mesto u frižideru
Stručnjaci iz američkog Ministarstva poljoprivrede sada tvrde da lubenicu ne bi trebalo da držimo u frižideru već na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke.
Naime, kada je hladna, lubenica usporeno gubi većinu svojih vitamina i hranljivih sastojaka.
Naučnici su tokom istraživanja 14 dana testirali ponašanje lubenice na 5, 12 i 21 stepen, a rezultati su pokazali da su one čuvane na 21 stepen imale za 40 odsto više likopena i 50 do 139 odsto više beta karotena.
Inače, ovo je odavno poznato i za mnoge druge namirnice.
Tako, na primer, paradajz u frižideru gubi svoj ukus, dok će beli luk vremenom proklijati. Takođe, hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi on mogao biti slatkast.
(Telegraf.rs)