Ako i vi držite lubenicu u frižideru, niste ni svesni kakvu grešku pravite: Evo gde treba da stoji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američki stručnjaci upozoravaju da lubenici nije mesto u frižideru

Foto: Pixabay

Stručnjaci iz američkog Ministarstva poljoprivrede sada tvrde da lubenicu ne bi trebalo da držimo u frižideru već na sobnoj temperaturi kako bi zadržala sve hranljive sastojke.

Naime, kada je hladna, lubenica usporeno gubi većinu svojih vitamina i hranljivih sastojaka.

Naučnici su tokom istraživanja 14 dana testirali ponašanje lubenice na 5, 12 i 21 stepen, a rezultati su pokazali da su one čuvane na 21 stepen imale za 40 odsto više likopena i 50 do 139 odsto više beta karotena.

Inače, ovo je odavno poznato i za mnoge druge namirnice.

Tako, na primer, paradajz u frižideru gubi svoj ukus, dok će beli luk vremenom proklijati. Takođe, hladnoća iz frižidera podstiče pretvaranje skroba iz krompira u šećer, pa bi on mogao biti slatkast.

(Telegraf.rs)