Od 2 najlepša kolača na svetu sada je nastao jedan! Evo kako se pravi ova kombinacija iz snova!
Recept za kolač koji uspešno spaja Istok i Zapad
Ljubitelji gastronimije možda će se naljutiti što je uopšte nastala kombinacija baklave i čizkejka, ali oni koji vole slatkiše reći će vam da ovde prevare nema. Naučite kako se pravi kolač koji ćete obožavati!
Sastojci:
- 12 kora za baklave
- 1/3 kafene šolje istopljenog maslaca
- 1 šolja sitno iseckanih oraha
- 1/4 šolje šećera
- polovina kašičice mlevenog cimeta
- četvrtina kašičice mlevenog muskantnog oraščića
- na vrh kačike malo aleve paprike
- 250 grama krem sira, omekšanog
- 250 grama mascarpone sira
- 2/3 šolje meda
- 1/4 šolje mleka 2% masti
- 3 kašike supine brašna za sve namene
- 3 velika jaja
Za ukrašavanje:
- 3 kašike kukuruznog sirupa
- 3 sveže grančice ruzmarina
- 1/4 šolje šećera
- polovina šolje sveže ili smrznute brusnice, odmrznute i osušene
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite 1 list kore u dobro podmazan okrugli kalup i "obgrlite" korom i ivice, a potom je premažite maslacem. Tako ređajte sve kore i dobro pazite da "udobno" smestite uglove kore.
U maloj posudi dobro pomešajte orahe, šećer i začine i sipajte na kore. Pecite 5-7 minuta dok ivice lagano ne porumene. Ohladite u kalupi na rešetki.
Sada smanjite rernu na 160 stepeni.
U velikoj posudi izmiksujte krem i mascarpone sir na maloj brzini dok smesa ne postane glatka. Ubacite med, mleko i brašno i nastavite sa miksanjem. Poštom dodajte jaja i ponovo izmiksajte sve na maloj brzini.
Sipajte smesu u kalup.
Pecite 50-60 minuta i hladite na rešetki u kalupu još 60 minuta kolač.
Ostavite ga preko noći u frižideru pokrivenog dok se potpuno ne ohladite.
Sutradan tek uklonite okrugle ivice kalupa.
Ako želite da ukrasite kolac, kukurzni sirup sipajte u malu posudicu i zagrejte u mikrotalasnoj 10 sekundi, pa premažite sa obe strane kolač i dodajte list ruzmarina, šećer ili brusnice po želji.
Prijatno!
(Telegraf.rs)