Lenja baklava bez kora, sočna i neodoljiva: Recept koji mogu da naprave i početnici u kuhinji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica koju ćete spremiti brzo i lako, čak i ako nemate iskustva u pravljenju kolača

Foto: Shutterstock

Kada kažemo baklava, prva asocijacija su nam orasi i kore. Međutim, ako vam se prijede ovaj orijentalni specijalitet, a nemate vremena za onaj tradicionalni, postoji kolač koji ima gotovo isti ukus, ali će ga domaćice spremiti mnogo jednostavnije.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1,5 čaša šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mleka
  • 1,5 čaša griza
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2.5 čaša mlevenih oraha
  • ½ čaše seckanih oraha

Preliv:

  • 1,5 čaša šećera
  • 3 čaše vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 manji ili pola većeg limuna

Priprema:

Prvo se priprema sirup, da se ohladi dok se kolač ispeče.

Pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri i posle nekoliko minuta sklonite šerpu sa ringle.

Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreva.

Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte suve sastojke - griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlevene i seckane orahe. Potom dodajte mleko i ulje, pa sve dobro umutite žicom.

Namažite pleh, pospite ga brašnom, pa sipajte smesu i stavite u vruću rernu da se peče.

Baklava će biti gotova za otprilike 35 minuta.

Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider.

Isecite na kocke, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)