Lenja baklava bez kora, sočna i neodoljiva: Recept koji mogu da naprave i početnici u kuhinji
Poslastica koju ćete spremiti brzo i lako, čak i ako nemate iskustva u pravljenju kolača
Kada kažemo baklava, prva asocijacija su nam orasi i kore. Međutim, ako vam se prijede ovaj orijentalni specijalitet, a nemate vremena za onaj tradicionalni, postoji kolač koji ima gotovo isti ukus, ali će ga domaćice spremiti mnogo jednostavnije.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1,5 čaša griza
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2.5 čaša mlevenih oraha
- ½ čaše seckanih oraha
Preliv:
- 1,5 čaša šećera
- 3 čaše vode
- 1 vanilin šećer
- 1 manji ili pola većeg limuna
Priprema:
Prvo se priprema sirup, da se ohladi dok se kolač ispeče.
Pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri i posle nekoliko minuta sklonite šerpu sa ringle.
Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreva.
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte suve sastojke - griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlevene i seckane orahe. Potom dodajte mleko i ulje, pa sve dobro umutite žicom.
Namažite pleh, pospite ga brašnom, pa sipajte smesu i stavite u vruću rernu da se peče.
Baklava će biti gotova za otprilike 35 minuta.
Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider.
Isecite na kocke, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)