Na pomen naziva ovog kolača mnogi pocrvene, ali uvek traže još jedno parče: Sočan je i pun čokolade

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brza, jeftina i ukusna poslastica

Foto: Shutterstock

Kolači sa čokoladom, posebno oni koji se brzo prave od sastojaka koje većina ima u kući, omiljeni su svim domaćicama. Još ako su izdašni i sočni, obožavaće ih i deca.

Jedan od takvih kolača je i "mokri kolač", popularno nazvan "crnac bez jaja". Lako se pravi, sastojci nisu skupi, a mi vam donosimo recept na čaše kako bismo vam olakšali postupak pravljenja.

Sastojci za kolač:

  • 3 čaše jogurta
  • 3 čaše brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • kesica sode bikarbone
  • 3 kašike kakao-praha

Sastojci za preliv:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 70 g margarina
  • pola čaše mleka
  • 3 kašike šećera

Priprema:

Pomešajte kakao, brašno, šećer i sodu bikarbonu, pa im dodajte jogurt i ulje. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine.

Pleh namažite uljem, pospite brašnom, pa ulijte smesu i pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok se ivice kolača ne odvoje od pleha.

Kolač ostavite u plehu.

U šerpici rastopite margarin, dodajte mleko, šećer i čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vrućom glazurom prelijte kolač i ostavite par sati da upije. Secite na kocke i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)