Vojvođani se najbolje sećaju ovog specijaliteta: Pečeno meso u masti spemale su naše bake

Vreme čitanja: oko 1 min.

Krmenadle, vrat i drugo meso prvo se dobro posoli, a zatim se prži na ulju ili masti. Iskusne domaćice ga čuvaju i po dva dana da odstoji u marinadi!

Printskrin: Youtube/Estee in Sweden

Ranije, dok domaćinstva nisu imala zamrzivače i frižidere, meso i svi mesni proizvodi skladištili su se na poseban način. U teglama ili drugim odgovarajućim posudama; kobasice i drugo meso čuvali su se u svinjskoj masti.

Meso bi se ispeklo i tako čuvalo, a mast je čuvala ukus i kvalitet mesa. Pre upotrebe bi morala da se otopi.

Krmenadle, vrat i drugo meso prvo se dobro posoli, a zatim se prži na ulju ili masti. Iskusne domaćice ga čuvaju i po dva dana da odstoji u marinadi.

Tiganj se može poklopiti da bi meso bilo nešto mekanije. Nakon termičke obrade ostavite ga sa strane da se ohladi. Za to vreme stavite mast na ringlu da se otopi, na niskoj vatri, polako. U zavisnosti od veličine tegle isecite meso na komade kako bi stalo u teglu.

U čistu staklenu teglu ređajte meso, a najbolje bi bilo da se ona u rerni prethodno steriliše. Kada se mast dovoljno otopi, ugasite ringlu i ostavite da se ohladi. Potom zalivajte meso do malo ispod vrha tegle - nemojte ni meso stavljati do kraja tegle. Lepo zatvorite i odnesite teglu napolje. Kada se mast stvrdne i kada se sve dobro ohladi, tek onda može da ide u frižider i da stoji od dva do tri meseca - i uvek imate gotovo spreman ručak.

Osim što je ova metoda bila praktična našim bakama i dekama, pečeno meso u masti s vremenom je postalo pravi specijalitet: Istovremeno na ovaj način čuvamo i negujemo tradiciju.

Ovakvi ukusi su posebno bili negovani u Vojvodini.

Video: Da li pravilno odlažete hranu u frižideru? Niste svesni da pogrešno stavljamo namirnice

(Telegraf.rs)