Starinski recept za medenjake: Kolačići koji mirišu na detinjstvo i tope se u ustima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prednost ovih medenjaka je u tome što mogu dugo da stoje, a da ne promene ni teksturu ni ukus

Foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia

Kolači sa aromom meda i cimeta ne samo da nam popravljaju raspoloženje, već mogu i da nas zagreju u hladnim jesenjim i zimskim danima.

Zato je upravo ovaj period godine početak sezone pravljenja medenjaka, starinskih kolača uz koje su odrastale generacije.

Prednost recepta koji vam donosimo je u tome što medenjaci mogu dugo da stoje, a da im i tekstura i ukus ostanu isti kao kad ste ih tek ispekli.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 2 kašike meda
  • 50 g putera
  • 400 g brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • kašičica sode bikarbone
  • kašičica mlevenog cimeta i anisa u razmeri 50/50 (ili gotov začin za medenjake)
  • izrendana korica od pola limuna

Priprema:

Pomešajte šećer u prahu, brašno, sodu bikarbonu i začine, pa sve prosejte kroz sito i ostavite sa strane.

U šerpicu sipajte puter i med, pa ih mešajte na tihoj vatri sve dok se ne rastope i sjedine, a onda ostavite sa strane da se smesa prohladi. Dodajte jaja, pa sve sjedinite sa brašnom, šećerom u prahu, sodom bikarbonom i začinima.

Dobro operite limun, pa izrendajte koricu od polovine citrusa i dodajte u testo. Mesite dok testo ne postane sasvim glatko, pa ga uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji na hladnom mestu barem 48 sati (može i duže).

Kad rešite da pečete medenjake, izvadite testo iz frižidera, razvaljajte ga oklagijom, pa čašicom ili modlom vadite medenjake i ređajte ih na tepsiju obloženu pek-papirom. Pecite na 180 stepeni dok ne porumene.

Imajte na umu da su medenjaci veoma brzo gotovi, ali isto tako i da, ako samo minut duže ostanu u vreloj rerni, mogu da se prepeku, pa neće biti ukusni.

Sačekajte da se medenjaci ohlade, pa ih prebacite u limenu kutiju sa poklopcem.

Prijatno!

Video: Mini mafini od samo 5 sastojaka: Recept za zdravi dezert

(Telegraf.rs)