7 jela koja će vas vratiti u detinjstvo: Specijaliteti za koje današnja deca ne znaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cela Jugoslavija je mirisala na ova jela

Foto:Shutterstock

Da bogatu trpezu ne čine jela od skupih namirnica dokaz su i domaćice iz bivše Jugoslavije koje su nekada spremale nezaboravne obroke od svega nekoliko sastojaka.

Domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće, ali bi uvek spremile jela čijeg ukusa i mirisa možemo da se setimo na samu pomisao na njih.

Međutim, stare specijalitete su zamenili novi, ali mi smo tu da vas podsetimo na ukus detinjstva.

U nastavku pročitajte sedam jela koja će vas podsetiti na bezbrižno doba.

1. Žumance sa šećerom

Ukoliko bi se detetu prijelo nešto slatko, mama ili baka bi umutile žumance i šećer i to dale detetu da jede. Danas je gotovo nezamislivo da detetu date ovaj "slatkiš".

2. Hleb i mast

Oni koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka, sećaju se ovog specijaliteta koji čine hleb, mast i začinska paprika. Oni koji bi želeli da se zaslade umesto začinske paprike bi dodali šećer, piše "Net.hr".

3. Kuvano jelo s povrćem

Krumpir, luk, šargarepa i boronija se stave u lonac, dodaju se tri kašike ulja, voda i začini. Ovo je čorba u kojoj je uživala cela porodica.

4. Čorba od praziluka

Verujemo da mnogima od vas nije bilo omiljeno jelo iz detinjstva, ali su ga domaćice vrlo često spremale. Nekada je bila veoma popularna, ali danas je retko ko sprema.

Foto: Pixabay

5. Škembići u saftu

Nekada su glavno jelo u restoranima bili škembići, ali ih danas retko ko sprema i jede.

6. Kiseli kupus

Ovo je tradicionalno jelo bez kog zima nije mogla da prođe. Suvo meso i kiseli kupus čine kombinaciju koja uvek vraća u detinjstvo.

7. Prženice

Domaćice pre nikada nisu bacale namirnice, već bi sve iskoristile. Tako su od starog hleba pravile prženice koje danas retko ko pravi.

Stari hleb se umoči u umućena jaja s mlekom i onda se prži na malo zagrejanog ulja.

Prženice su se nekada jele i sa šećerom ili kiselim mlekom.

(Telegraf.rs)