Sladak mladi kupus na starinski način: Recept za omiljeno jelo "na kašiku"
Brza i laka priprema zdravog obroka
Pored supe, čuvene bele čorbe i paprikaša, kuvan mladi kupus jedno je od najpopularnijih jela “na kašiku” u kućama širom Srbije.
Priprema je brza i laka, a obrok je zdrav jer sadrži obilje povrća i može se spremati bez mesa. Recept za pripremu “pozajmili” smo od naših baka koje su redovno spremale kuvani kupus i modifikovale ukus dodavanjem svinjetine, ovčetine ili junetine.
Sastojci:
- glavica mladog kupusa srednje veličine
- vezica mladog crnog luka
- 2 čena belog luka (ili jedan struk mladog belog luka)
- 2 šargarepe
- 3 kašike ulja
- so, biber
- list lovora
- 250 ml soka od paradajza
- suvi začin
- peršunov list (po želji)
Priprema:
Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite koren, pa ga iseckajte i stavite sa strane.
Očistite šargarepu, pa je iseckajte, kao i mladi crni luk, i obe vrste povrća prodinstajte u šerpi u koju ste sipali tri kašike ulja i malo vode. Kad su šargarepa i crni luk izdinstani dodajte iseckan kupus, lovorov list, so i suvi biljni začin, pa nalijte vodom i kuvajte na srednje jakoj temperaturi dok kupus sasvim ne omekša.
Potom dodajte iseckan beli luk, biber i sok od paradajza, pa ostavite da se jelo krčka još desetak minuta. Pre služenja iseckajte peršunov list, pa sipajte po površini činije.
Prijatno!
(Telegraf.rs)