Sladak mladi kupus na starinski način: Recept za omiljeno jelo "na kašiku"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brza i laka priprema zdravog obroka

Foto:Shutterstock

Pored supe, čuvene bele čorbe i paprikaša, kuvan mladi kupus jedno je od najpopularnijih jela “na kašiku” u kućama širom Srbije.

Priprema je brza i laka, a obrok je zdrav jer sadrži obilje povrća i može se spremati bez mesa. Recept za pripremu “pozajmili” smo od naših baka koje su redovno spremale kuvani kupus i modifikovale ukus dodavanjem svinjetine, ovčetine ili junetine.

Sastojci:

  • glavica mladog kupusa srednje veličine
  • vezica mladog crnog luka
  • 2 čena belog luka (ili jedan struk mladog belog luka)
  • 2 šargarepe
  • 3 kašike ulja
  • so, biber
  • list lovora
  • 250 ml soka od paradajza
  • suvi začin
  • peršunov list (po želji)

Priprema:

Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite koren, pa ga iseckajte i stavite sa strane.

Očistite šargarepu, pa je iseckajte, kao i mladi crni luk, i obe vrste povrća prodinstajte u šerpi u koju ste sipali tri kašike ulja i malo vode. Kad su šargarepa i crni luk izdinstani dodajte iseckan kupus, lovorov list, so i suvi biljni začin, pa nalijte vodom i kuvajte na srednje jakoj temperaturi dok kupus sasvim ne omekša.

Potom dodajte iseckan beli luk, biber i sok od paradajza, pa ostavite da se jelo krčka još desetak minuta. Pre služenja iseckajte peršunov list, pa sipajte po površini činije.

Prijatno!

(Telegraf.rs)