Ideja za ručak: Pasta primavera, jednostavan prolećni obrok od makarona i povrća
Osim što je veoma ukusna, priprema pasta primavere je ujedno i svestrana, jer u nju možete da dodate različite vrste povrća koje možda već imate pri ruci
Pasta primavera je jednostavan recept napravljeno od testenina i svežeg povrća. Iako se vezuje za proleće i leto, u pitanju je idealno vegetarijansko jelo koje je savršeno tokom cele godine!
Osim što je veoma ukusna, priprema pasta primavere je ujedno i svestrana, jer u nju možete da dodate različite vrste povrća koje možda već imate pri ruci.
I zaista je lako napravi. Seckanje malo oduzme vreme, ali sama priprema ne traje dugo. Uz to odličan je način da dodate puno povrća u svoj obrok i da iskoristite sve to povrće u frižideru koje će se pokvariti.
Sastojci:
- Pene testenina
- So
- Maslinovo ulje
- Sveže povrće: crveni luk, šargarepu, brokoli, papriku, tikva, tikvice, paradajz i beli luk
- 2 kašičice sušenih italijanskih začina
- 2 kašike svežeg limunovog soka
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
- 1/2 šolje iseckanog parmezana ili drugog sira
Priprema:
Prvo prokuvajte veliki lonac vode, posolite, a zatim skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju. Odvojite pola šolje vode od kuvane testenine kasnije za pripremu jela.
Dok se testenina kuva spremite povrće tako da bude gotovo u isto vreme kada i testenina.
Zagrejte maslinovo ulje u dubokom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte crveni luk i šargarepu i dinstajte dva minuta.
Dodajte brokoli i papriku, i dinstajte još dva minuta.
Zatim dodajte tivku, i tikvice, i nastavite da dinstate još dva minuta ili dok povrće ne omekša.
Dodajte paradajz i beli luk, posolite i potom pospite sa italijanskim začinom. Nastavite da dinstante još dva minuta.
Povrće sipajte u činiju za serviranje, dodajte oceđenu testeninu, pokapajte limunovim sokom, dosolite ako je potrebno i dospite vodu od testenine koju ste ostavili sa strane.
Ubacite parmezan ili drugi sir i peršun i poslužite jelo.
Pošto je ovo veoma svestran recept možete da koristite različite vrste povrća na osnovu onoga što imate pri ruci. Grašak, avokado, patlidžan, karfiol, spanać ili boranija su uvek dobar izbor.
(Telegraf.rs)