Spremite svetosavske perece deci za praznik

M. M.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Ne prave se teško, a pružaju mnogo sreće

Foto: Shutterstock

Praznik Svetog Save važan je dan u srpskom narodu, a posebno mu se raduju deca.

Na ovaj praznik ona učestvuju u svetosavskim priredbama, dobijaju paketiće, a kod kuće ih čeka posebno ukusno iznenađenje - svetosavske perece.

Ne prave se teško, a pružaju mnogo sreće. Predstavljamo vam recept za svetosavske perece koje će oduševiti sve ukućane.

Sastojci:

za testo:

  • 700 g brašna
  • 1/2 kocke (20 g) kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1/2 kašike soli
  • 3 dl mleka
  • 1 dl ulja
  • 1 jaje

za slani preliv:

  • 50 g brašna
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike vode

Priprema:

Prvo se napravi slani preliv, tako što ćete da umutite brašno, so i vodu.

Potom u u mlakom mleku otopite kvasac. Kada nadođe, umešajte sa kvascem brašno, so i šećer. Dodajte jaje i ulje, a zatim i mlekom umesite testo da bude glatko. Ako Savindan pada na sredu ili petak, izbacite jaje, a mleko zamenite toplom vodom.

Testo ostavite da se podigne oko 30 minuta, a potom ga premesite i podelite na desetak jufki.

Svaki taj deo razvijte u "kanap" dužine oko 20 centimetra i umotajte u oblik perece.

Pripremite pleh za pečenje i stavite pak papir, pa prebacite svaku perecu.

U međuvremenu zagrejte rernu na 220 stepeni i potom pecite perece oko deset minuta.

Potom izvadite perece, prelijte ih slanim prelivom i vratite u rernu da se peku još oko deset minuta.

Poslužite deci!

(Ona.rs)