Kolač od jabuka, simbol Petrovdana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lenja pita kakvu ćete poželeti i posle praznika

Foro: Shutterstock

Svaki veliki praznik prate i posebni kulinarski specijaliteti jer se domaćice trude da ukućanima posebno sladak učine praznični dan, naročito kada u kući ima dece. Veliki dan apostola Petra i Pavla - Petrovdan poznat je po kolačima od jabuka, najčešće  "petrovača".

Kako je danas posni praznični dan, predlažemo recept od sastojaka koji će ispoštovati posni meni.

 Sastojci:

za testo:

  • 1 biljni margarin
  • 100 g šećera
  • 100 ml tople vode
  • 1 vanilin šećer

za fil:

  • 1,5 kg jabuka
  • 100 g šećera
  • 50 g griza
  • malo cimeta

Priprema:

Umesite testo i ostavite ga da odmori.

Oljuštite jabuke, izrendajte ih, pa rukom iscedite višak soka.

Dodajte im ostale sastojek za fil.

Testo podelite na dva dela, u sredinu stavite pripremljen fil i pecite u plehu, na pek-papiru, na 200 stepeni.

Kada se kolač prohladi, po želji po njemu možete posuti šećer u prahu.

Poslužite ga uz kafu, limunadu ili drugi, vama omiljeni sastojak.

(Ona.rs)