Musaka od krompira sa mlevenim mesom: Tradicionalni recept naših mama i baka za porodični ručak
Kombinacija krompira i mesa je uvek dobitna kombinacija kada je ručak za celu porodicu u pitanju, pa je tako musaka od krompira sa mlevenim mesom jedno od omiljenih jela. Recept je klasičan, a svima će se dopasti.
Sastojci za musaku od krompira sa mlevenim mesom:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 kg krompira
- 1 glavica crnog luka
- 200 ml mleka
- 100 g kisele pavlake
- 1 jaje
- malo soli
- malo bibera
- malo maslinovog ulja
Priprema musake od krompira sa mlevenim mesom:
Crni luk oljuštite i isecite na sitnije komade pa dinstajte na srednjoj temperaturi, pazite da vam ne zagori. Kada crni luk promeni boju, dodajte mu mleveno meso i sve začina, promešajte i pustite da se sve krčka dok meso ne promeni boju.
Za to vreme, oljuštite krompir i isecite na tanje kolutove kako bi se što pre ispekao. Posolite ga i vratite u činiju sa vodom, da ne pocrni. Odaberite tepsiju u kojoj ćete peći musaku, podmažite sa malo ulja i poređajte red krompira pa sipajte pola fila sa mesom, poređajte ponovo krompir, ponovo fil sa mesom i na kraju poređajte krompir i slobodno može da bude i u dva reda.
Stavite da se musaka peče na 180 stepeni najmanje 35 minuta. Za to vreme, pomešajte kiselu pavlaku, mleko i ulupajte jaje. Kada musaka bude skoro pečena, izvadite pleh i prelijte ovom smesom da sve lepo upije, najviše krompir i vratite u rernu na još pet do šest minuta pečenja, sve do musaka ne porumeni.
Prijatno!
(Ona.rs)