Ova hrskava domaća užina osvaja na prvi zalogaj: A njen starinski naziv razvlači osmeh svakome
U danima kada tražite savršenu užinu ili nešto što će upotpuniti popodnevnu kafu, slanci su pravi izbor, kao i perece. Ovi hrskavi, zlatni slani štapići sa susamom ili kimom ne samo da mame svojim izgledom, već i ukusom osvajaju sve generacije. Njihova priprema kod kuće nije komplikovana, a rezultati su izuzetni – miris koji se širi kuhinjom i tekstura koja mami osmeh na lice.
Sastojci za tradicionalne slance:
- 250 g brašna
- 125 g putera ili margarina
- 1 jaje
- 50 ml mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- Susam ili kim za posipanje
Priprema slanaca:
U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte hladan puter isečen na kockice i rukama ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Zatim dodajte jaje i mleko i mesite dok ne dobijete glatko i ne lepljivo testo. Ovaj deo je ključan – hladan puter čini slance savršeno hrskavim.
Razvijte testo na debljinu od oko 0,5 cm i sečite ga na štapiće ili omiljene oblike. Prebacite ih na pleh obložen papirom za pečenje i po želji pospite susamom ili kimom. Ovi mali detalji daju kolačićima karakter i poseban šarm.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12–15 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon pečenja, ostavite slance da se ohlade na rešetki – hrskavost će tada biti savršena.
Dodatni saveti za idealne slance:
- Koristite hladan puter da bi testo ostalo hrskavo.
- Ako želite mekše slance, skratite vreme pečenja.
- Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi – zadržaće svežinu do nedelju dana.
Slanci su jednostavni, a opet posebni – savršeni za svaku priliku, od porodične užine do elegantnog posluženja za goste. Njihova priprema kod kuće ne zahteva mnogo vremena, ali donosi veliko zadovoljstvo i miris domaće tradicije.
(Ona.rs)