Kuvari kad pohuju ribu ne valjaju u brašno već u ovo: Ne upija ni kap ulja, a bude hrskavija i ukusnija

M. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto: Shutterstock

Kada se pomene pohovana riba, većina odmah pomisli na miris toplog ulja, zlatnu koricu i ukus koji vraća uspomene na porodične ručkove pored reke. Međutim, postoji jedan mali trik koji prave kuvari odavno koriste, a koji čini svu razliku između masne i savršeno hrskave ribe.

Odgovor je jednostavan, umesto brašna koristi se gustin.
Ovaj sastojak koji većina ima u kuhinji potpuno menja teksturu, ukus i način na koji riba prima toplotu. Rezultat je jelo koje ne upija ulje, a korica ostaje tanka, hrskava i vazdušasta.

Tajna koju znaju samo iskusni kuvari

Pohovanje ne mora da bude komplikovano, ali može da bude umetnost ako znate kako da pristupite pripremi. Dok većina ribe pre prženja uvalja u brašno ili prezle, profesionalni kuvari već godinama koriste gustin, poznat i kao kukuruzni skrob.

Za razliku od brašna, gustin ne stvara tešku i masnu koru, već pravi zaštitni omotač koji sprečava da riba upije ulje. Zahvaljujući tome, spolja postaje hrskava, a iznutra ostaje sočna i lagana.

Ovaj jednostavan trik posebno je koristan za one koji vole ribu, ali izbegavaju prženu hranu zbog masnoće. Sa gustinom, ukus ostaje bogat, ali bez osećaja težine nakon jela.

Kako se pravi savršeno hrskava riba

Sastojci:

1 kg ribe po izboru (najbolje oslić, soma, pastrmku ili filete bele ribe)

200 g gustina

3 kašičice soli

1 kašičica bibera

1 kašičica belog luka u prahu

po želji, začinska paprika, peršun, origano, suvi začin

ulje za prženje

Priprema:

Ribu isecite na filete ili komade i posolite. Idealno je da odstoji nekoliko sati u frižideru, kako bi upila so i blago se osušila, ali može i kraće.

U većoj činiji pomešajte gustin, biber, beli luk u prahu i ostale začine po ukusu. Dobro sjedinite smesu.
U dubljoj tiganj-posudi zagrejte veću količinu ulja, toliko da riba može da pliva.

Svaki komad ribe uvaljajte u gustin i odmah spuštajte u vrelo ulje. Ne žurite, pržite dok ne porumeni sa svih strana, po potrebi je pažljivo okrenite nekoliko puta. Kada korica postane zlatna, a miris lagano podseća na ribu s reke, znajte da je spremna.

Po vađenju, stavite je kratko na papirni ubrus da se upije višak ulja, i to je sve. Riba će biti neverovatno hrskava, lagana i neće upiti ni kap više nego što treba.

Trik iz kuhinje koji menja sve

Kuvari često dodaju još jedan korak, malo mineralne vode u gustin pre uvaljanja. Tako se dobije tanka, penasta smesa koja dodatno pojačava hrskavost i stvara efekat sličan japanskom „tempura“ testu.
Upravo taj detalj pravi razliku između kućne i restoranske pripreme.

Ako želite da obogatite ukus, pre prženja možete dodati nekoliko kapi limuna na ribu, osvežiće ukus i smanjiti miris.

Kako da poslužite savršenu pohovanu ribu

Najlepše se slaže uz mladi krompir, blago začinjenu zelenu salatu ili domaći tartar sos.
Ako želite da zadržite hrskavost, poslužite odmah nakon prženja. Ako pripremate unapred, riba se može kratko podgrejati u rerni na 180°C, bez pokrivanja, kako bi korica ponovo postala hrskava.

Zašto je gustin bolji od brašna

Razlika nije samo u ukusu, već i u teksturi i zdravlju. Gustin ima manju sposobnost upijanja ulja, pa pohovana jela s njim imaju do 30% manje masnoće. Osim toga, gustin stvara tanji sloj i omogućava da se meso ili riba ravnomernije isprže.

To znači da je rezultat, lakša, hrskavija i probavljivija riba.

Ovaj trik ne koriste samo profesionalni kuvari, već i iskusne domaćice koje žele savršenu pohovanu ribu bez previše ulja.
Zato, sledeći put kada budete spremali ribu, zaboravite na brašno. Uzmite gustin, malo začina i dobro raspoloženje.
Jer ponekad su najveće promene u kuhinji skrivene u najmanjim detaljima.

(Ona.rs)