U TO IME, ŽIVELI: Šampanjac je dobar za srce

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posle istraživanja na Univerzitetu u Ridingu, naučnici su došli do interesantnog otkrića. Oni su otkrili da penušava vina doprisnose smanjenju srčanih, ali i moždanih problema

Šampanjac sadrži polifenole, organske molekule koji šire krvne sudove i deluju i kao antioksidansi, odnosno supstance koje štite ćelije našeg organizma od štetnog delovanja slobodnih radikala.

Najnovije istraživanje pokazalo je da ukoliko konzumirate dve čaše crnog vina, dnevno možete uticati na smanjenje srčanih problema.

- Polifenola više ima u crnom nego u belom vinu. Šampanjac se najvećim delom proizvodi od crnih sorti grožđa ("pino noar" i "pino menije"), zbog čega je dobar za zdravlje - navode britanski naučnici u svom istraživanju.

Polifenoli nisu prisutni samo u alkoholu, već se mogu naći i u maslinama, čaju, paprikama, borovnicama i drugom povrću i voću.