Čokolada, čaj i vino poboljšavaju pamćenje
Moćni epicetahin iz hrane dokazano poboljšava kognitivne sposobnosti, makar kod miševa
Naučnici s britanskog Salk instituta otkrili su da izvesne namirnice poput čokolade, čaja, grožđa i borovnica sadrže epicatehin iz grupe flavanoidi koji poboljšava pamćenje kod miševa.
Istraživači, na čelu sa dr Henrijet van Prag, upoređivali su dve grupe glodara koji su hranjeni uobičajenom hranom i namirnicama bogatim epicatehinom. Miševima je dat zadatak da trče na točku dva sata svakog dana, a mesec dana kasnije su trenirani da nađu platformu sakrivenu u bazenu s vodom, objavljeno je u stručnom časopisu “Journal of Medicine”.
- Otkrili smo da je kod oglednih miševa poboljšan protok krvi u krvnim sudovima mozga, a sledeći korak je testiranje namirnica s epicatehinom na ljudima - kaže dr Van Prag.
Prema rečima dr Marka Matsona s britanskog Nacionalnog instituta za starost, značaj tog istraživanja je u tome što su naučnici uspeli da identifikuju jednu prirodnu hemikaliju koja deluje na poboljšanje pamćenja, čime je stručnjacima data nada da je možda moguće očuvati funkcije mozga kombinovanjem vežbanja i dodataka ishrani.
Brojna ranija istraživanja pokazuju da flavonoidi, koji su jedna od podgrupa polifenola, štite krvne sudove jer su antioksidansi.
(Tanjug)