Loše strane dobrog holesterola

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takozvani dobar (HDL) holesterol može u određenim okolnostima da poveća rizik za srčani udar (infarkt), tvrde američki naučnici

Dobri, odnosno HDL holesterol u normalnim uslovima održava prohodnost krvnih sudova i tako pogoduje zdravlju srca, ali ipak može da oteža cirkulaciju krvi, objavili su istraživači s Klinike Klivlend.

Naučni časopis “Nature Medicine” piše da u krvnim sudovima može doći do modifikacija HDL-a koje menjaju njegovu uobičajenu funkciju i doprinose razvoju bolesti srca. Na taj način HDL postaje sličniji takozvanom lošem (LDL) holesterolu.

Testiranja sprovedena na 627 pacijenata su pokazala i da je pomoću merenja prisutnosti abnormalnog HDL-a moguće predvideti rizik za bolesti srca. Istraživači, takođe, napominju da novi nalazi ne znače da bi trebalo ograničiti unos HDL holesterola, kog ima u žitaricama celog zrna, pomorandžama, voću, povrću, ribi i svim vrstama luka.

(Telegraf.rs / Tanjug)