Baka je rodila sebi unuka: Bilo je poteškoća, ali su njene želja i hrabrost bile jače od svega

M. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

"30 godina sam čekala i plašila se ovog trenutka", rekla je ponosna baka

Foto: Shutterstock

U gradu Iraklion (Heraklion), glavni grad ostrva Krit, jedna porodica je dočekala zdravog dečaka. No, ova priča sa porođaja je sasvim drugačija od onih na koje smo svi navikli.

Naime, na Fejbuku osvanula je objava Aleksandrosa Zervakisa, akušer iz Grčke, koji se pohvalio ovim, neobičnim slučajem.

Porodio je 55-godišnju ženu, koja je surogat putem rodila sina svojoj ćerki, tačnije svog unuka.

Kako navodi gospodin Zervakis, "baka je bila odlučna, sa ciljem da pomogne svojoj ćerki koja je rođena sa Maier-Rokitaski-Kuster-Hauserov sindromom prvog tipa, stanjem u kojem postoji urođena ageneza materice". Baka živi na Kritu, dok njena ćerka živi u Atini. Obe su bile kod nekoliko lekara i imali su nekoliko neuspešnih pokušaja VTO u prošlosti.

- Upoznali su me razočarane i neodlučne. Sastavili smo plan pošto je surogat baki bilo potrebno nekoliko korektivnih intervencija da bi mogla da zatrudni. Naišli smo na nekoliko poteškoća kao što su postojeća hipertenzija, godine starosti i strogi zakonski okviri. Priprema je trajala dve godine sa operacijama, pregledima i komisije za odobrenja od Nacionalne službe za neplodnost - opisao je Aleksandros Zervakis.

Prvi pokušaj prenosa embriona, kako je izvestio poznati akušer, nije uspeo.

- Bilo je veoma teško, ali smo na kraju uspeli. Drugi transfer embriona je bio uspešan. Trudnoća je bila rizična, ali volja je bila veća, a strpljenje večno. Surogat baka je bila vojnik. Ona je tačno sledila ono što smo rekli i na kraju smo otišli ​​da se porodimo, dečak od 3.500 grama je rođen - napisao je.

Kako dodaje: "30 godina sam čekala i plašila se ovog trenutka", rekla mu je baka koja je rodila ćerki dete.

(Ona.rs/Prothothema.gr)