• 0

Vreme čitanja: oko 6 min.

Od vizije do stvarnosti: Malina Stanojević o ekonomskoj nezavisnosti žena na selu

Vreme čitanja: oko 6 min.

  • 0
Malina Stanojević Foto: Djordje Kojadinovic

Malina Stanojević mnogima biva prva asocijacija kada govorimo o ekonomskom osnaživanju i edukaciji žena u ruralnim područjima Srbije. Rođena u Donjoj Beloj Reci 1954. godine, Malina je 35 godina svog profesionalnog života posvetila radu u Fabrici automobila Priboj, da bi pre 10 godina osnovala udruženje žena „ Sačuvajmo selo’’ Priboj i time oformila svoju inicijativu za ekonomsko osnaživanje seoskih žena.

U razgovoru za Ona.rs Malina nam je otkrila na koje načine njena organizacija transformiše živote žena u ruralnim predelima Srbije, pružila detalje o projektu za ekonomsko osnaživanje žena - ’’Ona Zna’’, i iznela svoje vizije o stvaranju jednakih uslova u društvu za sve.

Kako i zašto je nastalo Udruženje žena „Sačuvajmo selo“Priboj, šta Vas je pokrenulo na ovu promenu i koji su glavni ciljevi udruženja?

Kako sam poreklom sa sela, ceo život sam podsvesno živela taj život, analizirajući sve njegove mane i prednosti, pokušavajući da te mane pretvorim u prednosti, a prednosti još više unapredim. Odlaskom u penziju, ta ideja je postala prioritet, a prisustvo radionici jednog lokalnog udruženja u Priboju bila je ta mala inicijalna kapisla koja je urodila plodom i pretvorila ideju u stvarnost.

Sa kojim preprekama se najčešće susrećete u svom radu i kako uspevate da ih prevaziđete?

U dosadašnjem radu nisam imala značajnijih prepreka koje bi mi ometale rad. One sitne sam lako prevazilazila, jer su uglavnom bile posledica početnog nerazumevanja, i donekle su usporavale rad. To se dešavalo više na početku, dok sada toga više nema, jer vidljivi rezultati ne ostavljaju prostora za ometanja.

Imala sam podršku predsednika opštine i to mi je omogućilo da nastavim sa radom i unapređenjem udruženja, uprkos izazovima i ograničenjima.

Suočavam se sa problemom nedostatka kadrova u celoj opštini, što otežava rad udruženja, od pisanja projekata do njihove realizacije. Taj problem prevazilazim stalnim učenjem i traženjem pomoći od prijatelja koji mi nesebično pomažu. Posebno bih istakla podršku Udruženja poslovnih žena, Kancelarije za mlade Priboj, Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti i RRA Zlatibor.

Kako Udruženje žena "Sačuvajmo selo" pomaže ženama da ostaju u svojim zajednicama umesto da se sele u gradove?

Udruženje je u prethodnih 10 godina podelilo 38 plastenika, kao i veliki broj kopačica, opreme za preradu voća i povrća, muzilica, cisterni za vodu i druge opreme koja ženama olakšava radove na selu. Sve ovo je urađeno kako bi im rad bio lakši i brži, omogućavajući im više vremena za sebe i svoje usavršavanje. Članice udruženja su završile obuke za rad na kompjuterima, dobile laptopove na korišćenje, kao i obuke iz marketinga, seoskog turizma i prerade voća i povrća uz primenu novih tehnologija. Digitalna pismenost im je dobro došla jer su se upoznale i sa primenom veštačke inteligencije koju već koriste zajedno sa decom koja idu u školu.

Novi trendovi, gde su uslovi života u gradu postali mnogo teži i zahtevniji, čine život na selu primamljivijim. Kroz projekat za pokretanje seoskog turizma u opštini Priboj, otvorili smo nove vidike seoskom stanovništvu i već su pokrenute aktivnosti za prodaju placeva i opremanje stambenih prostora za pružanje usluga turistima.

Kako biste opisali ulogu obrazovanja i digitalne pismenosti u podršci ženama na selu? Kako se vaše udruženje bavi ovim pitanjima?

Pre pet godina sam shvatila da žene na selu ne smeju da ostanu isključene iz digitalnog sveta i to je trenutak kada sam odlučila da se angažujem i da im pomognem da unaprede svoje digitalne veštine, kako bi mogle da iskoriste sve prednosti koje digitalni svet nudi.

Zajedno sa stručnim licima, organizovali smo obuke u selima, grupno i u terminima koji su odgovarali ženama nakon njihovih redovnih poslova. Nismo se štedeli, ostajali smo i do kasno u noć kako bismo im objasnili značaj digitalne pismenosti. Interesantno je da su žene odlično prihvatile takav način obuke – sada svaka od njih ima svoj mejl, Viber grupu, i same zakazuju Zoom sastanke. Kada ih pitate šta im najviše znači što su u udruženju, svaka prvo navede druženje, pa tek onda pominju ostale benefite.

Kroz projekat koji je realizovala Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, članice udruženja su imale priliku da obiđu Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Švajcarsku, gde su videle kako se tamo razvijaju seoske sredine. Mnogo toga su po povratku primenile na svojim gazdinstvima. Promenjena svest, prošireni vidici i primena novih tehnologija dali su novu podlogu za život na selu, i sada su odlučne da ostanu i unaprede svoja domaćinstva.

Učestvujete u projektu "Ona zna“ – ekonomsko osnaživanje žena, koje su glavne ideje projekta i kome je namenjen?

Četvorogodišnji projekat “Ona zna” ima za cilj ekonomsko osnaživanje žena, posebno mladih žena iz ruralnih područja i onih koje su neezaposlene, ne školuju se niti se usavršavaju kroz sistem obuka (pripadaju NEET kategoriji). Projekat je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Impakt Hab Beograd, u partnerstvu sa AmCham Srbija, Centrom za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJPO) i Erste bankom. Aktivnosti projekta usmerene su na poboljšanje zapošljivosti žena, razvoj biznisa i povećanje pristupa fondovima namenjenim preduzetnicama.

Sve edukacije i projekti poput „Ona zna - Ekonomsko osnaživanje žena“, otvoriće nove mogućnosti i pokrenuti aktivnosti koje će žene osnažiti na svim poljima, smanjujući rodni jaz koji još uvek postoji. Ovaj, kao i svaki naredni projekat, pomoći će mnogim ženama da izađu iz anonimnosti, povećaju svoju snagu i obezbede bolje uslove za život i rad. Kroz ovakve inicijative, žene će dobiti priliku da se razvijaju, unaprede svoja znanja i veštine, i postanu aktivni učesnici u društvenim i ekonomskim procesima.

Koji su vaši planovi za budućnost i kako vidite razvoj Udruženja žena „Sačuvajmo selo“ u narednim godinama?

U narednim godinama nadam se većem broju žena u našem udruženju i proširenju na druge opštine, posebno one sa kojima se naša opština graniči. Istovremeno, očekujem formiranje krovnog udruženja koje će objediniti sva udruženja žena u Srbiji, biti relevantno i imati značajan uticaj na donošenje odluka. Ovo krovno udruženje će se zalagati za bolji ambijent za život svih žena, pružajući im jednake šanse i mogućnosti. Verujem da će ovo udruženje igrati ključnu ulogu u unapređenju prava žena, ekonomske sigurnosti i socijalne podrške na nacionalnom nivou. Njegova misija će biti da osnaži žene u svim aspektima života, omogućavajući im da doprinesu društvu na najbolji mogući način.

Koji savet biste dali mladim ženama koje razmišljaju o preduzetništvu u ruralnim sredinama?

Ruralne sredine pružaju sjajnu priliku za razvoj preduzetništva i kvalitetan život, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nude. Pored zdrave hrane, čistog vazduha i vode, ruralne oblasti su bogate resursima za stočarstvo, poljoprivredu, kao i preradu voća i povrća. Potrebna nam je stručna snaga mladih koja će sve to staviti u pogon i iskoristiti marketinške veštine kako bi ostvarili profit.

Pored ovih poslovnih mogućnosti, savetujem mladim ženama da pažljivo planiraju svoje korake i iskoriste sve dostupne resurse i obuke. Primena novih tehnologija omogućava da se znanje i razni alati lako koriste u selima, pružajući kvalitetne uslove za život i rad. Sve ono što na prvi pogled nedostaje na selu može se brzo i lako obezbediti.

Važno je da budu hrabre i uporne, jer uz trud i posvećenost- uspeh će sigurno doći.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Radila je sa Donatelom Versače, a znamo je iz "pohoda" na muža: Ko je Milena Tunguz?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Budi jaka