• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osećali ste se nemotivisano i mislite da ste odradili loš trening? I takav je veoma delotvoran

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je uvek važno da se odmaramo kada nam naše telo to kaže, nedostatak motivacije je nešto sasvim drugo - i vredi ga pobediti

  • 0
trening, fitnes, teretana, vežbe, vežbanje, umor, premor, pretreniranost Foto: Shutterstock

Svima se dešava da odrade trening i da se čini da njime ništa nije postignuto. Možda niste dobro spavali prethodne noći, niste mogli da skrenete misli sa posla ili ste probali nešto novo što vam je bilo previše izazovno. Frustrirajuće je osećati se nemotivisano, baš kao što se osećamo kao da nismo postigli ono što smo želeli našim treningom... a kada smo umorni, znojavi i tužni, previše je lako zaboraviti da su čak i loši treninzi izuzetno korisni.

Iako je uvek važno da se odmaramo kada nam naše telo to kaže, nedostatak motivacije je nešto sasvim drugo - i vredi ga pobediti jer čak i najgori od naših treninga donosi velike dobitke. Uz pomoć lekara sportske medicine Olusuna Olufadea, učimo o tome koje su to prednosti i kako da se motivišete, a piše Byrdie.

Prednosti se ne menjaju

Najbolja moguća vest je da bez obzira na to da li ste imali loš trening gde ste se osećali kao da gubite vreme ili neverovatan trening koji vas čini da se osećate sposobnim da osvojite svet, prednosti su iste, zaista.

Olufade nam kaže da vežbanje, bilo da je neko motivisan da to radi ili ne, pokazalo da poboljšava imuni sistem i leči hronična stanja kao što su dijabetes, visok krvni pritisak i visok holesterol. Takođe se pokazalo da povećava broj hormona rasta, posebno nakon vežbi otpora. Hormoni rasta pomažu u izgradnji mišićne mase.

Lečenje bolesti

Toliko je studija dokazalo da vežbanje pomaže kod hroničnih bolesti, poput onih na koje se pozivao Olufade, da su sprovedene analize meta-studija. I oni se slažu da vežbanje može sprečiti i lečiti hronična stanja. Jedna analiza kaže da "izgleda da postoji linearna veza između fizičke aktivnosti i zdravstvenog stanja, tako da će dalje povećanje fizičke aktivnosti i kondicije dovesti do dodatnih poboljšanja zdravstvenog statusa".

Poboljšanje emocionalnog blagostanja i sna

Važno je da budete fizički zdravi, ali emocionalno zdravlje i dobar san su takođe presudni - a vežbanje je odlično i za te aspekte života.

- Vežbanje povećava nivoe hemikalija u našem telu kao što su dopamin, endorfini i serotonin zbog kojih se osećamo dobro - kaže Olufade.

- Sa oslobađanjem ovih hemikalija i sposobnošću da se bolje ponašamo tokom dana, to nam omogućava da bolje spavamo i da se dobro odmorimo nakon dobrog sna.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje