• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

4 pravila za gubitak kilograma: Tom ih je sve ispoštovao i smršao 45 kilograma

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vrlo lako i jednostavno može se doći do željene težine

  • 0
Tom Morley Foto: Instagram/txmsmxrley

Tom Morli je oduvek imao problem sa težinom i toliko se stideo svog tela da ga je bilo sramota da se skine na plaži ili kada ide na bazen.

To ga je proganjalo iz dana u dan i, kada je imao 104 kilograma, rešio je da promeni nešto. Uspeo je da se zainati i izgubi čak 45 kilograma, posle čega se osećao najbolje u svom životu.

Mnogo je trčao i trenirao u teretani pokušavajući tako da izgradi mišiće, a potrudio se i da poboljša ishranu time što je jeo više povrća. Ipak, desilo se da je počeo da se goji kako bi dobio mišiće i to ne na zdrav način, piše "Newsweek". Jeo je mnogo pogrešne hrane, a i prestao je da napreduje u teretani i vrlo brzo mu se i salo na stomaku vratilo. I opet nije bio zadovoljan svojom težinom.

Onda je rešio da dnevno prepešači pet kilometara i da posle 30 dana vidi kakvi su mi rezultati. Uzgred, svoj put ka mršavljenju je počeo da dokumentuje i na video-platformi, a kada je reč o ishrani dodavao je više proteina.

I ponovo mu se nije dalo. Polomio je nogu i ponovo se vratio na prethodnu težinu. Učinilo ga je to nesrećnim i više nije video pravi izlaz. Ceo ovaj proces sa raznim promenama trajao je tri godine, a onda je uveo četiri pravila.

Prvo pravilo - litri i litri vode

Ovo je jedna od najlakših stvari koje možete odmah da uradite, a koja ne utiče na količinu hrane koju jedete i koja će vam pomoći da smršate stimulišući vaš metabolizam.

Čaša vode, voda, flaša Foto: Shutterstock

- U jednom eksperimentu, pokušao sam da pijem 3,7 litara vode dnevno tokom cele nedelje i izgubio sam 4,9 kilograma. Ništa drugo nisam promenio u ishrani ili vežbanju u tih sedam dana. To je nešto što možete početi da radite odmah - rekao je Tom.

Drugo pravilo - budite odgovorni

Ovo pravilo je ključno. Na kraju dana, vi ste taj koji jede hranu i koji drži ključ napretka koji želite da otključate. Razmislite o tome kada sledeći put poželite da odete i pojedete nešto nezdravo ili da propustite trening - za sve ste vi krivi. Ako napravite loš izbor, sami ste krivi.

U tim trenucima zastanite, razmislite i prihvatite odgovornost za odluku koju ćete doneti. Razmislite o budućnosti koju želite za sebe. Neće li vas propušten trening malo udaljiti od finalne destinacije?

Treće pravilo - nagradite kardio vežbe hranom

Mnogi ljudi oseća glad zbog više kardio treninga. Kada gubite na težini, može biti teže da se oduprete hrani, jer vaše telo žudi za više hrane nakon što ste sagoreli kalorije kroz kardio trening.

trening, treniranje, kardio, kardio trening, kardio fitnes, konopac, preskakanje konopca Foto: Shutterstock

- Za mene, kardio je način da se jede više hrane. Postoje aplikacije koje vam pomažu da izračunate koliko kalorija vam je dnevno potrebno na osnovu vaše težine, starosti i pola. Uzimam tu cifru i dodajem joj kalorije izgubljene kroz kardio. Recimo, ako odem na trčanje i sagorim 350 kalorija, onda imam dodatnih 350 kalorija za igranje u ishrani tog dana. Mogu da odem i pojedem nešto dodatno, samo da ne prelazi taj broj kalorija - iskreno kaže Tom.

Četvrto pravilo - odvojte žudnje od savesti

Za mene je gubitak težine uvek bio više mentalna borba nego fizička. Da, fizički čin stavljanja hrane u usta zapravo čini štetu. Međutim, zaista deluje na ono što vaš mozak misli.

Kada dobijete želju za hranom, u mom slučaju recimo hlebom, razgovarajte o tome. Pitate se o čemu se tu radi? Žudnja je samo vaš mozak koji pokušava da dobije dopamin od jedenja šećera kojeg pamti od prošlog puta.

Vaš mozak misli da jedenjem ove hrane koristi telu, a zadovoljavanje ove žudnje za dopaminom je dobar osećaj u datom trenutku.

- Kada razmislite o tome, imate mogućnost da udarite sebi šamar. To je ekstremni primer onoga do čega pokušavam da dođem. Ali to je da pokažete da kontrolišete telo. Razlog zašto odvajam žudnje od savesti je taj što kada mi mozak govori da želim malo neke hrane pa bi trebalo da odem po sendvič, takođe imam mentalnu moć da se izvučem iz tog poriva - kaže Tom.

Prema njegovim rečima, to je unutrašnja bitka koju morate imati. Zašto biste rizikovali priliku da imate sjajno telo za petominutni skok dopamina Prepuštanje i jedenje znači da gubite kontrolu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako hrskavu slaninicu nikada niste jeli: Verovali ili ne, savršena je i za mršavljenje!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje