• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stres može da prouzrokuje nemogućnost topljenja kilograma, a evo i zašto ne mršavite

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hronični stres dovodi do kontinuiranog oslobađanja kortizola

  • 0
žena, tužna, teretana, zabrinuta, stres, loš trening Foto:Shutterstock

Ideja da je previše stresa loše za dugoročno zdravlje nije novost. Mediji pružaju stalne podsetnike da je stres povezan sa srčanim oboljenjima, poremećajima raspoloženja i drugim hroničnim stanjima. Stres takođe može dovesti do povećanja telesne težine ili ometati napore za gubitak težine.

Ako primetite da dobijate na težini uprkos tome što jedete zdravu hranu i vežbate, stres može biti krivac.

Stres i hormoni

Telo oslobađa kortizol, takođe poznat kao hormon stresa, kada oseti pretnje. U prošlosti, ljudima je bilo potrebno dovoljno energije da odgovore na pretnje sa kojima su se suočavali od divljih životinja i drugih svakodnevnih stresova vezanih za preživljavanje i ishranu njihovih porodica. U nekim slučajevima, možda su sagoreli velike količine kalorija samim činom bega od aktivne pretnje. Dakle, kortizol je pušten da kaže telu da zameni zalihe energije.

Ljudima danas nije potrebno toliko energije da se pozabave uobičajenim stresorima, ali kortizol se i dalje oslobađa tokom stresa, čak i ako je taj stres samo briga o rokovima i računima.

Hronični stres dovodi do kontinuiranog oslobađanja ovog hormona tokom vremena. Sa kortizolom koji pumpa kroz vaše vene kao odgovor na stres, vaše telo zadržava mast i pokušava da spreči njeno oslobađanje iz zaliha masti.

Stres takođe čini vaše telo manje osetljivim na insulin, hormon koji govori vašim ćelijama da apsorbuju šećer iz krvi. Ovo takođe ima veze sa prirodnim odbrambenim mehanizmima ljudskog tela. Tokom stresa, telo obezbeđuje da uvek imate na raspolaganju energiju i da vam šećer u krvi ne padne previše. Da bi se to postiglo, vaše ćelije postaju manje osetljive na insulin, tako da dovoljno šećera može da cirkuliše u krvotoku. Kao rezultat toga, možda žudite i jedete više ugljenih hidrata jer vaše ćelije nisu u stanju da koriste cirkulišući šećer.

Stres i spavanje

Ljudi koji su pod stresom imaju tendenciju da razviju poremećaje spavanja. Za neke ljude, stres može izazvati umor i dovesti do prekomernog spavanja. Kod drugih, hronični stres izaziva nesanicu i nemiran san. Nedovoljno spavanje ili spavanje lošeg kvaliteta može podstaći povećanje telesne težine. Kada niste dobro odmorni, hormoni govore vašem telu da troši brzo delujuću energiju u obliku šećera ili rafinisanih ugljenih hidrata.

Nesanica spavanje glavobolja Foto: Shutterstock

Stres i preskakanje obroka

Poslednji razlog zbog kojeg stres može doprineti povećanju telesne težine ili sprečiti gubitak težine je povezan sa nedoslednim obrascima ishrane u danima koji su užurbani. Dosledno jedenje i ne preskakanje obroka može pomoći ljudima da izgube i održe težinu. U stresnim danima može postati teže jesti - vaš raspored vas može sprečiti da pojedete obrok.

Preskakanje obroka može dovesti do žudnje i prejedanja kasnije tokom dana što može dovesti do povećanja telesne težine, prenosi "Healthyforlifemeals".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tipovi dijabetesa, insulinska rezistencija i pravilna ishrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje