• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena otkrila redak rak kod sina - koristeći blic kamere na telefonu

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Simptomi retinoblastoma su između ostalog i beli sjaj koji može da se vidi samo kod određenog osvetljenja

  • 0
Beba, oči Foto: Shutterstock

Mama četvoro dece iz Ujedinjenog Kraljevstva kaže da je uspela da otkrije retki rak na oku kod veoma malog sina koristeći blic na kameri svog telefona.

Sara Hedžes (40) je u novembru 2022. godine, slučajno uočila kod svog tromesečnog sina Tomasa "beli sjaj" u oku. Reflektujuću svetlost opisala je kao "mačje oko", zbog čega je odlučila da fotografiše bebu sa uključenim blicem kako bi videla da li može ponovo da ga primeti.

- Nisam mogla ponovo da vidim taj odsjaj, pa sam se zapitala da nije samo u pitanju osvetljenje. Međutim, to mi nije davalo mira, vrzmalo mi se po umu, pa sam sledećeg dana pomerala Tomasa po različitim prostorijama blizu osvetljenja i na kraju sam to ponovo videla - ispričala je ova mama, kako prenosi "NY Post".

Beba, mama, telefon Foto: Shuttertstock

Hedžes se tada okrenula "Guglu"  i ono što je pronašla ukazivalo je da bi Tomas možda mogao da ima rak, pa je fotografije pokazala lekaru. Iako doktor nije bio zabrinut mnogo, upitio je majku i bebu u bolnicu, gde je bebi Tomasu zaista dijagnostikovan retinoblastom, redak i agresivan oblik raka oka koji pogađa malu decu.

Tomas je upućen u Kraljevsku londonsku bolnicu, gde je imao šest rundi hemioterapije, počevši od novembra 2022. Nakon borbe sa sepsom, završio je svoju poslednju rundu hemioterapije 6. aprila 2023. Danas se dobro oporavlja, a mama ga opisuje kao "nevaljalog dečaka", koji voli da se igra grubo i tuče sa svojim starijim bratom.

Britanski fond koji se bavi problemima raka oka kod dece (CHECT) kaže da znaci retinoblastoma uključuju beli sjaj, koji može da se pojavi samo pri određenim svetlima ili žmirenju, kao i promenu izgleda oka ili otečeno oko.

Često je prisutan samo jedan znak ili simptom.

- Simptomi mogu biti prilično suptilni, a deca često izgledaju dobro sama po sebi, što može da oteža dijagnozu. U nešto manje od polovine svih slučajeva, detetu mora biti uklonjeno oko kao deo lečenja - objasnio je izvršni direktor CHECT-a Ričard Ešton i dodao: - Zahvalni smo što su u Tomasovom slučaju njegovi simptomi prepoznati kako bi mogao da se leči.

Njegova mama Hedžes još se seća kada je prvi put čula dijagnozu, jer je mislio da će Tomas umreti:

- Kada čujete reč "rak", automatski pomislite na najgore - da je opasno po život. Samo sam želela da me proguta zemlja i da mi neko kaže da je sve to ružan san iz koga ću da se probudim za minut.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sve što je potrebno da znate o prevenciji raka dojke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje