• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lidija je godinama čekala novu jetru, a onda je porodica iz Bijeljine donirala organe svoje ćerke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lidijinu priču možete pogledati u emisiji "Zdravo sa Ivanom"

  • 0

Lidija Stojanović iz Beograda sa 11 godina saznala je da ima oboljenje jetre, te da će najverovatnije biti kandidat za transplantaciju. Kako se tada nije radila ova vrsta zahvata u našoj zemlji, opcija je bila Italija ili Amerika.

Borba je počela, a izbor je pao na Italiju. Jedno vreme živela je na Siciliji čekajući organ, te je tokom jednog zahvata dobila sepsu i pala u komu. Nakon izvesnog vremena, kada je saznala da je u Srbiji otpočeo program transplantacije jetre, vratila se kući i nastavila da se bori.

Ipak, bolest je uzimala maha, ali je nada postojala jer je stavljena na listu čekanja.

- Kada su me pozvali prvi put, s jedne strane kao da sam bila nespremna a sa druge, kada sam videla tu devojku koja je takođe kandidat, znala sam da ja mogu još da izdržim, a ona ne. Čekalo ju je dete kući. Ona je dobila organ. Zatim usledio je i drugi poziv, ali meni ta jetra nije odgovarala, ispričala je Lidija u emisiji Zdravo sa Ivanom.

Zdravo sa Ivanom, Lidija Foto: Nikola Anđić

Treći poziv je bio njen

Mama me je jednog jutra nazvala telefonom i pitala "Lidija, da li su te pozvali za transplantaciju?", rekla sam joj, odakle ti to, niko me nije zvao i zašto me budiš ovako rano... Bio je praznik Bogojavljanje, i ona kako je vernik, svake godine na taj praznik zamislila bi istu želju - da ozdravim. Te noći sanjala je zvezdano nebo i pomislila, to je to, ali sam je razočarala. Ipak, mamine želje nebo je uslišilo, i zaista tog dana posle nekoliko sati od našeg razgovora, pozvali su me i rekli, pojavio se organ, priča Lidija.

Organ je dobila od devojke iz Bijeljine koja se zvala Lejla. Njene roditelje Lidija je nedavno upoznala, kada je posle šest godina od transplantacije usledio emotivan susret.

- Bilo je jako emotivno, njen tata me je sačekao na ulazi, i samo me zagrlio kada sam izašla. Izgrlili smo se i izljubili. Svi smo mnogo tužni, a i srećni, što smo se konačno upoznali i zagrlili. Sedeli smo i pričali o njoj koliko smo slične. Mnogo im je bilo drago, što je u meni živi deo njihove ćerke, rekla je Lidija za Telegraf.rs.

Lidija je bila gost emisije "Zdravo sa Ivanom" i njenu priču možete pogledati u videu na početku teksta.

(Ona.rs, Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali smo pedijatra koliko su opasne male boginje i ko je u riziku od velikog kašlja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje