Zbog ovih navika vam skače šećer u krvi, iako ne jedete slatko: Sami sebe upropaštavate, a niste ni svesni

S. R.
S. R.  
  • 0

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi odavno nije tema rezervisana samo za osobe sa dijabetesom. To je pitanje energije, rada srca, koncentracije i dugoročnog zdravlja. I dok mnogi veruju da su "na sigurnom" jer ne jedu slatkiše ili izbegavaju gazirane sokove, problem često leži u svakodnevnim rutinama koje deluju potpuno bezazleno.

Način na koji započinjete dan, koliko vode pijete, kako spavate i koliko ste pod stresom ima direktan uticaj na nivo glukoze u krvi. Čak i ako se hranite relativno zdravo, ove navike mogu tiho sabotirati vaš organizam.

1. Šećer u kafi odmah ujutru

Kafa Foto: Shutterstock

Jutarnji latte, kafa sa šećerom ili energetsko piće često se doživljavaju kao mali ritual bez posledica. U stvarnosti, ovakvi napici sadrže velike količine dodatog šećera, a gotovo nimalo proteina i vlakana koji bi usporili njegovu apsorpciju. Kada se piju na prazan stomak, izazivaju nagli skok šećera u krvi, a zatim i njegov brzi pad, što vodi umoru i pojačanoj gladi već tokom prepodneva.

2. Nedovoljno unosa vode

Dehidratacija ima mnogo ozbiljnije posledice nego što se obično misli. Kada ne unosite dovoljno tečnosti, raste nivo hormona poput vazopresina i kortizola, koji direktno utiču na regulaciju glukoze. Studije pokazuju da redovan i adekvatan unos vode može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, dok hronična dehidratacija vodi ka poremećajima šećera u krvi.

3. Stalni osećaj stresa

Loš san Loš san dovodi do bržeg starenja mozga... Foto: Shutterstock/Stokkete

Hronični stres drži organizam u stanju pripravnosti. Tada se luče adrenalin i kortizol, hormoni koji podižu nivo šećera u krvi kako bi telo imalo "brzu energiju". Problem nastaje kada to stanje traje danima ili mesecima. Osim što šećer ostaje povišen, stres povećava apetit i želju za hranom bogatom ugljenim hidratima i šećerom, što dodatno pogoršava situaciju.

4. Štednja na snu

Manjak sna direktno remeti hormonalnu ravnotežu. Istraživanja pokazuju da nedovoljno spavanje povećava oscilacije šećera u krvi, ali i hormone gladi, zbog čega se češće poseže za slatkom i kaloričnom hranom. Odraslim osobama potrebno je najmanje sedam sati sna po noći kako bi metabolizam funkcionisao stabilno i predvidivo.

5. Nedovoljan unos proteina i vlakana

Proteini i vlakna imaju ključnu ulogu u stabilizaciji šećera u krvi jer usporavaju varenje i sprečavaju nagle skokove glukoze nakon obroka. Istraživanje iz 2020. godine pokazalo je da osobe sa dijabetesom tipa 2 koje prvo jedu proteine i povrće, a tek potom ugljene hidrate, imaju i do 40 posto niži porast šećera u krvi nakon obroka u poređenju sa onima koji ugljene hidrate jedu prvi.

Šećer u krvi ne reaguje samo na ono što jedete, već i na način na koji živite. Male promene u svakodnevnim rutinama često imaju veći efekat nego drastične dijete i kratkotrajna odricanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Diskoteka "Kod Laze Šećera" je imala kulturnu misiju, dolazile su mnoge poznate ličnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje