• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ublažite menstrualne grčeve uz trening kod kuće: Brze vežbe koje umanjuju bolove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove vežbe vam pomažu i u predmenstrualnom ciklusu

  • 0
Fitnes, vežbanje, kuća, trening Foto: Shutterstock

Možda vam zvuči čudno i neizvodljivo zbog intenziteta bola, ali lakši trening vam mnogo može pomoći kod menstualnih grčeva koji se dešavaju usled kontrakcija mišića materice (zbog izbacivanja krvi). Verovatno je vežbanje poslednja stvar koja vam pada na pamet u tim trenucima, ali ovo je nešto što provereno radi i naravno ne zahteva odlazak do teretane.

Studije pokazuju da vežbanje može biti optimalan tretman za simptome predmenstrualnog sindroma (PMS) i menstrualnog bola. Kretanje tokom menstruacije može imati neke konkretnije prednosti kao što su smanjenje bola, bolova, grčeva i upale jer će se pomoću njih regulisati prokrvljenost karlice.

1. Istezanje donjeg dela leđa i gluteusa

Ovaj potez može pomoći u ublažavanju napetosti koja se može razviti u vašim mišićima zbog grčeva i nadimanja tokom menstruacije. Ovde ćete otvoriti spoljašnje bokove, rebra, stomak i leđa.

Počnite sa levom nogom ispruženom pravo napred, a desnom nogom unazad. Desno stopalo savijte u prstima i lagano savijte koleno leve noge. Levu ruku ispružite ravno pravo, a desnu podignite iznad glave. Zamahnite kukovima udesno, a istovremeno desnu ruku podižite i spuštajte. Stopalo i koleno ostaju savijeni. Ponovite 6-8 puta na obe strane.

2. Most

Ovo može podstaći protok krvi dalje od karlice i donjeg abdomena gde osećamo pritisak i punoću. Otklanja težinu dna karlice i može pomoći u smanjenju grčeva i nagomilane upale u tom području. Ovo je nežna inverzija koja se održava samo kratko – međutim, uvek preporučujemo da slušate svoje telo i ako vam je ovaj pokret neprijatan tokom menstruacije, uvek ga možete preskočiti.

Ležeći, savijte kolena tako da obe noge budu ravno na podu. Ruke postavite uz telo tako da vam prsti budu baš ka petama. Gluteus odižite od prostirke i vraćate karlicu dole. Ponovite 8-10 puta.

3. Ljuljanje

Lezite na leđa i primaknite kolena grudima, a zatim ih "zagrlite" rukama. Napravite nekoliko punih ciklusa disanja. Ljuljajte se levo-desno nekoliko minuta.

4. Sedenje na petama i istezanje

Kleknite, a zatim sedite na pete. Ruke ispružite ravno napred, a čelo spustite na pod. U ovoj joga pozi ostanite 2-5 minuta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje