• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ćete dobiti pločice na stomaku ako svakog dana 3 meseca radite po 100 trbušnjaka?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Naše telo je tako koncipirano da u abdominalnom delu čuva najviše masti, a u isto vreme sa ovog dela tela masti se najteže tope - kaže za Ona.rs fitnes trener Nikola Krgić

  • 1
foto Pixabay Foto: Pixabay

Stiglo je proleće, a sa njim i želja da zategnemo figuru i rešimo se “izdajničkih salčića” na stomaku kako bi nam laganija garderoba što bolje stajala.

Neki će pohrliti u teretanu, a neki će se opredeliti za vežbanje u kućnim uslovima. Vežba koja je mnogima na vrhu liste prioriteta su čuveni trbušnjaci. Preznojavanje dok s leđa podupiremo glavu rukama sa ukrštenim prstima i podižemo gornji deo tela kako bismo aktivirali trbušne mišiće ume da bude naporno, ali zarad “pločica na stomaku” sve vredi istrpeti.

Ipak, da li će nam trbušnjaci, ako ih radimo svakog dana u nekoliko serija i stignemo do čuvenog broja 100 na dnevnom nivou, obezbediti toliko željene “pločice” do leta?

- Vežbanje bi trebalo da bude sastavni deo života svakoga od nas - podseća za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić.

- Trbušnjaci su dobra vežba, jer aktiviraju nekoliko grupa mišića i jačaju centralni deo tela. Ipak, naše telo je tako koncipirano da u abdominalnom delu čuva najviše masti, a u isto vreme sa ovog dela tela masti se najteže tope, pa ako radimo samo trbušnjake da bismo dobili “pločice na stomaku”, bićemo razočarani zbog izostanka željenog rezultata.

Prema rečima našeg sagovornika, trbušnjaci mogu da pomognu da učvrstimo središnji deo tela, ali one čuvene “pločice” o kojima mnogi maštaju ne stiču se samo vežbanjem, a pogotovo ne ako radimo samo trbušnjake.


- Za 80 odsto uspeha u sticanju zategnute figure zaslužna je pravilna ishrana, a ostalih 20 odsto pripada vežbanju. Paralelno sa trbušnjacima neophodno je raditi i druge vežbe, ali pre svega povesti računa o ishrani. Dobro izbalansiran odnos ugljenih hidrata i proteina, uz zdrav stil života, učiniće da se oslobodite viška masti i dobijete na mišićnoj masi - ističe Krgić.

Devojka jede, tanjir, zdrava hrana, ishrana, jelo Foto: Shutterstock

I upravo tu je ključ - što je veća mišićna masa, to je manje masti u organizmu, a onda se različitim vežbama i izgled stomaka može dovesti u red.

Krgić podseća da je od velike važnosti povećan unos obične vode, isključivanje belog šećera i belog brašna iz ishrane, kao i konzumiranje namirnica bogatih proteinima i vlaknima.

Koje su to vežbe koje bi trebalo raditi uz trbušnjake da bismo dobili “pločice na stomaku”?

- To su vežbe na klupi, skokovi, statički i pokretni izdržaji na rukama, podizanje nogu iz ležećeg položaja… Ali pre svega trebalo bi povećati mišićnu masu i istopiti višak masti, što se postiže promenom ishrane, povećanim unosom vode, kardio-vežbama i vežbama snage.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

Video: Ojačajte svoja leđa i rešite se upornih bolova

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • k1

    22. mart 2022. | 08:04

    ne! vazna je ishrana..dijeta..moze svaki dan da se radi po 1000 trbusnjaka dzabe ako je ishrana losa.sve je u hrani.

    Podelite komentar