• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šta brže topi višak kilograma - kardio ili trening snage? Odgovor stručnjaka otklanja dilemu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

– Mnogi odlaze u teretanu ili na trčanje "praznog stomaka", verujući da će tako ubrzati metabolizam, a to je velika greška - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić

  • 2
Žena, fitnes, dijeta, mršavljenje

Foto: Shutterstock

Na društvenim mrežama odavno se vodi debata koje vežbe dovode do bržeg gubitka kilograma.

Na jednoj strani su oni koji tvrde da bi prednost trebalo dati kardio treningu, dok drugi smatraju da su treninzi snage “prava stvar”.

Šta je, zapravo, istina?

- Budući da imamo različite izvore energije kod ova dva treninga, trebalo bi najpre definisati šta je vaš cilj - kaže za Ona.rs fitnes trener Nikola Krgić.

- Ako je vaš primarni cilj da povećate aerobnu izdržljivost, najpre bi trebalo da radite kardio. ⁣Ukoliko vam je cilj snaga, logično je da ćete najpre uraditi trening sa tegovima. Jer, ako radite kardio pre tegova, studije kažu da će vam snaga biti i do 20 odsto manja.⁣

⁣Najveću dilemu imaju oni koji žele da istope višak kilograma, a onda i da oblikuju mišiće - za koji trening bi trebalo da se odluče?

Krgić navodi redosled treninga:

- Prvo uradite trening snage, jer on gradi mišiće, a što više mišića imate, više kalorija sagorevate kad ne vežbate.⁣ Svakako, trening snage i kardio-trening možete i da razdvojite, ali i da ih radite u istom danu, uz adekvatan obim i intenzitet pod vođstvom stručnog lica.⁣

⁣Mnogi odlaze na trening “praznog stomaka”, verujući da će tako brže “spaliti” masne naslage, tj. podstaći metabolizam da radi brže. Sagovornik našeg portala kaže da je to velika greška:

- Kardio na ‘prazan stomak’ nije racionalan izbor, jer sve studije pokazuju da nema značajne razlike u gubitku masti ako na trening odemo gladni.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

Video: Lebdi i diže tegove: Ovakve vežbe još niste videli, a teško da ćete moći da uradite

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Др

    28. mart 2022. | 08:47

    Само секс!

    Podelite komentar

  • Srdjan

    28. mart 2022. | 08:22

    Jutarnje trcanje na prazan stomak topi salo vise nego bilo koji drugi vid sporta, treninga ili bilo cega. To sam kroz 20 god rekreativnog bavljenja sporta apsolviro.

    Podelite komentar