• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će se mišići pretvoriti u masti kad prestanem da vežbam? Fitnes instruktor ima odgovor

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Gubitak kontinuiteta u vežbanju prate različite promene, od kojih je slabljenje tonusa mišića najvidljivije - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić

  • 0
vežbanje, trening, vežbe Foto: Pixabay

Neposredno pre praznika, zbog odlaska na odmor ili dužeg prekidanja trenažnog kontinuiteta ljudi brinu šta će se desiti sa njihovim telom. Najčešće pitanje koje postavljaju fitnes instruktorima je da li će se njihovi mišići usled izostanka napornih treninga “pretvoriti” u masti.

To je, ujedno, i pitanje koje često čuje saradnik našeg portala, fitnes instruktor Nikola Krgić.

- Jednostavan odgovor je ne - kaže Krgić za Ona.rs.

On objašnjava i zašto pretvaranje mišića u masti i masti u mišiće fiziološki nije moguće:

- Mišići se sastoje od mišićnih ćelija, a masti od masnih ćelija. Slikovito, to je isto kao kada biste se pitali da li je moguće da se banana pretvori u krušku.

Kakve onda promene možemo da očekujemo kada prestanemo da vežbamo?

- Mišićne ćelije se tada mogu smanjiti, zbog čega dolazi do smanjenog tonusa mišića, a masne ćelije će početi da se šire, čineći telo mekanim. Gubitak kilograma je najčešće kombinacija gubitka masti i mišića. U idealnom slučaju gubitak težine bi trebalo da potiče od masti. Da biste gubili težinu, morate da budete u kalorijskom deficitu, odnosno da unosite manje kalorija ili da povećate fizičku aktivnost da biste sagoreli višak kalorija - navodi fitnes instruktor.

Preporuka je, ističe Krgić, da kombinujete ova dva načina:

- Ako ste na dijeteteskom režimu ishrane, velike su šanse da ćete gubiti samo mišićnu masu. Da biste sačuvali mišićnu masu, trebalo bi da trenirate najmanje od dva do tri puta nedeljno i da paralelno jedete minimalno obrađenu hranu bogatu proteinima, zdravim mastima i ugljenim hidratima.

Krgić obećava da će vam, jednom kad stvorite mišićnu masu, biti mnogo lakše:

- Mišići su metabolički aktivniji od masti, što znači da ćete sagorevati više kalorija ako imate veliki procenat mišića. Zabluda je da masti možete pretvoriti u mišiće; masti se koriste kao energija i jedino se tako mogu potrošiti. Zato kombinujte trening i zdravu ishranu i imaćete dugotrajan održiv proces koji će sigurno doneti rezultate.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

Video: Trening za početnike kod kuće

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje