• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nina (58) iz Beograda smršala je 17 kg za 6 meseci: "Nisam mogla da hodam od bolova, a sad letim!"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od decembra do maja Nina je uspela da garderobu broj 48 zameni brojem 40, ali to nije najveći benefit koji je došao kao posledica promene stila života

  • 1

Početkom decembra 2021. Nina (58) iz Beograda imala je skoro 90 kilograma, teško je hodala, imala je povišen krvni pritisak i svakodnevno su je mučile glavobolje.

Danas, na pragu leta, Nina ima 17 kilograma manje, neke zdravstvene probleme ne oseća, a neke je sasvim uspela da eliminiše. Ima mnogo energije i zrači vedrinom i samopouzdanjem. Za to su, kaže, zaslužni kako njena volja i želja, tako i entuzijazam i znanje nutricioniste i instruktorke Lare Bojanić kod koje je Nina vežbala i pre deset godina, i kojoj se vratila i ovoga puta.

- S obzirom na to da imam 58 godina, počele su razne bolesti: problemi sa kukovima, kolenima, zglobovima, visok pritisak, svakodnevne glavobolje i 20 kilograma viška - kaže Nina za Ona.rs

- Zbog svega navedenog loše sam se osećala fizički, a kad se fizički loše osećate, onda se tako osećate i psihički. U jednom trenutku sam shvatila da ne mogu da čekam 1. januar da bih započela sa promenama, već da to moram da uradim odmah.

“Priliv energije bio mi je najveći motiv”

Prvih mesec dana po izmenjenom režimu ishrane Nini je, priznaje, veoma teško palo. Najpre je morala da se odrekne slatkiša, a onda i da ima tri obroka u određeno doba dana. Hranu je pripremala na drugačiji način nego ranije, a paralelno je i vežbala tri puta nedeljno po sat vremena.

Uvesti tolike promene u svakodnevicu, i to “preko noći”, nije baš jednostavno, posebno kad imate porodicu, redovan posao i brojne obaveze kad se vratite kući.

Ali, Nina nije želela da odustane - želja da se oslobodi zdravstvenih problema koliko god je to moguće bila je jača od svega.

- Vežbanje nije bilo nimalo lako, posebno ne u početku, ali kako sam posle izvesnog vremena od promene životnih navika počela da osećam priliv energije, a onda i da mršavim, motivacija je samo rasla - otkriva sagovornica našeg portala.

Manje bolova, više snage i nova figura

Mnogo toga se, objašnjava Nina, promeni kad izgubite veliki broj kilograma: osećate se zdravije, vitalnije, snažnije, imate više energije, sve ono što ranije niste stizali da uradite sada možete da uradite s lakoćom, samopouzdanje raste, bolje izgledate barem sami sebi…

- Sve se menja sa tim načinom života i sa fizičkim osnaživanjem tela - kategorična je Nina.

I možda će neko reći da je njen ulog bio značajan, jer nije smršala 17 kilograma za kratko vreme, ali benefiti koje Nina oseća su, kaže, fantastični:

- Više nemam visok pritisak, nekada svakodnevne glavobolje sad su veoma retke, a probleme sa kukovima i kolenima ne osećam. Naravno da artroza ne može da nestane, ali ja više ne osećam bolove kakve sam imala ranije.

Opisuje da stanuje na trećem spratu u zgradi bez lifta i da je nekad jedva uspevala da se popne uz stepenice ili siđe, a danas, kaže slikovito, leti!

Ne izostaju ni reakcije okoline:

- Obično me ljudi pitaju da li mi je dobro, a onda i da li sam se "bockala", tj. na kom tretmanu za podmlađivanja sam bila. Svi su oduševljeni promenom, a ja najviše, jer konačno imam puno energije.

Budite važne same sebi

Promena režima ishrane i izdvajanje vremena za vežbanje tri puta nedeljno nisu jedine žrtve koje je Nina podnela da bi rešila pojedine zdravstvene probleme i ujedno smršala.

Na izazov da sebe stavi na prvo mesto u vlastitoj porodici možda joj je bilo najteže da odgovori. To je problem sa kojim se suočava najveći broj žena na Balkanu, vaspitavanih da sebe stave po strani i da uvek budu tu za druge.

Nina, mršavljenje Nina pre ulaska u program mršavljenja; Foto: Privatna arhiva

Cena života po šablonu koji “ide” rame uz rame sa ovdašnjim mentalitetom često zna da ume previsoka, ali žene, nažalost, ni onda kada osveste da moraju sebe da stave na prvo mesto to ne učine. Utoliko je Ninina odluka po ovom pitanju bila posebno važna.

- Počela sam više da se bavim sobom i pripremanjem hrane za sebe. Podržao me je jedan sin koji je i sam pobornik zdrave ishrane. Morala sam da "presečem" i da budem primer celoj porodici, da ih pokrenem i da počnu da jedu ono što pripremam za sebe - iskrena je Nina.

Tokom života često je bila na “klackalici” kad je reč o težini - znala je da “uđe” u garderobu veličine 36, ali i 48. Nijedan komad garderobe Nina nije bacila; sad, kaže, samo otvori ormar i bira šta će obući.

U decembru 2021. nosila je konfekcijski broj 48, a sad komotno “ulazi” u 40, odnosno 42, u zavisnosti od modela. Treninge ne preskače. Jednom mesečno pojede i slatkiš.

Ipak, ono na šta je posebno ponosna je energija koju je iznova uspela da probudi u sebi posle skidanja viška kilograma. To se posebno vidi na zajedničkim treninzima sa devojkama - Nina je prva u prostoru za vežbanje i uvek okićena osmehom, ma koliko da su vežbe naporne i teške. Svaki put kad savlada novi zadatak, zna da čini sjajnu stvar za sebe, a to je ono što bi trebalo da bude najvažnije svakome od nas.

Video: Smršala 15 kilograma samo zato što je koristila ovu jednostavnu spravu svaki dan

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • smršao i ja

    14. jun 2022. | 19:08

    prošle godine rešio sam da izbacim iz hrane testa i šećer i da smanjim količine za 1/3 . jeo sam povrće, voće, sireve, meso. počeo sam da se merim svaki dan i da pokušam da mršavim 100 grama dnevno, to mi je i uspelo. za 30 dana 3 kilograma i za 12 meseci 27 kilograma. sa 115 sišao sam na 88. samo sebi kažite: mršavim 100 grama dnevno.

    Podelite komentar