• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nataša je započela dijetu zbog jednih pantalona i bolnog pitanja: Sad ima 7 kilograma manje i opet se smeje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Staviti sebe na prvo mesto nekada ume da bude najveći i najteži zadatak

  • 2

Kad ste ceo život mršavi, pa se naglo ugojite, to uglavnom ne može da prođe bez komentara ljudi, makar onih iz bliskog okruženja.

Rečenice tipa “vreme ti je za dijetu”, “šta bi odjednom, baš si se ubucio/ubucila”, do onog “da nisi u drugom stanju” umeju da budu prilično bolne, čak i kad su izrečene uz veliku dozu empatije i iskrene zabrinutosti.

Ali, malo je onih kojima će ovakve rečenice biti motivacija za promenu režima ishrane i pojačanu fizičku aktivnost. Svako ko je makar jednom u životu imao višak kilograma svestan je da se želja za promenom stila života rađa iznutra, a da spoljašnji faktori mogu da budu uglavnom ometajućeg karaktera.

Nataša Simić (34) iz Beograda odlučila je da promeni stil života kad je bila na letovanju u Bugarskoj. Iako su je članovi porodice i prijatelji dobronamerno zapitkivali zašto se ugojila kad je završila studije (bila je, kaže, 14 "u plusu"), ona nije u tim trenucima shvatala koliko joj višak kilograma smeta. Suočila se sa tim na odmoru, kad su joj, kako kaže u razgovoru za Ona.rs, pukle najveće, poslednje pantalone koje je imala.

- Došla sam u stadijum da više nisam mogla da obučem nijedne pantalone, poslednje su mi pukle - kaže Nataša za Ona.rs

- Bila sam u tom trenutku na moru u Bugarskoj. Stala sam, pogledala sam se, nisam mogla ni da potrčim, osećala sam se naduveno, bezveze, grozno…

Zakazivanje treninga iz inostranstva

Istog trenutka je otišla na "Instagram" i, kako to obično u životu biva, učitelj se pojavljuje onda kada je učenik spreman da usvoji nova znanja. Nataša je na društvenoj mreži videla fitnes instruktorku i nutricionistkinju Laru Bojanić, kao i rezultate koje su postigle njene klijentkinje, pa ju je odmah pozvala i zakazala prvi trening.

- U prvih mesec i po dana smršala sam sedam kilograma. Treninzi mi nisu teško pali jer volim da trčim, da vežbam, da budem fizički aktivna… Ishrana mi je predstavljala najveći problem - priznaje Nataša.

Najteže joj je, kaže, bilo da izbaci “junk” hranu, jer živi sama i ne kuva. Kao i svaka prezaposlena mlada devojka, Nataša je po ceo dan bila van kuće, radila je u drugom gradu, a onda, kad bi se uveče vratila u svoja “četiri zida” iscrpljena od dnevnih obaveza, jedino što ju je radovalo bilo je da naruči hranu.

- Najteže je bilo isključiti taj deo iz svakodnevice, pripremiti hranu i isplanirati šta ću sutra da jedem - iskrena je sagovornica našeg portala.

Sada je, kaže, na pola puta do izgleda koji želi da postigne. Ali, bez presije i tenzije koje obično idu “ruku pod ruku” sa željom za topljenjem viška kilograma. Redovno vežba, vodi računa o ishrani i oseća se odlično. Biće, kaže, još bolje kada bude bila sasvim zadovoljna odrazom u ogledalu.

Bes kao motivacija

Kad se otarasila prvih sedam kilograma koje je doživljavala kao višak, Nataša je promenila posao, preselila se i to je iziskivalo dodatnu energiju koju je “štrpnula” od fizičke transformacije.

- Moja motivacija kreće iz besa, jer kad stanem ispred ogledala i ne dopadne mi se ono što vidim, kažem sebi da ću raditi na tome da budem srećna i zadovoljna svojim odrazom u ogledalu - deli Nataša svoje iskustvo u kom će se pronaći mnoge devojke.

Otkriva da voli da eksperimentiše sa vežbama. Trenutno joj prija pilates, jer je lagan, ali će nekome, kaže, možda više odgovarati kik-boks, joga ili folklor. Svaka fizička aktivnost je, podseća naša sagovornica, sjajna, pa bi zato trebalo osluškivati telo i priuštiti mu vežbe koje mu u tom trenutku prijaju.

One pantalone s početka teksta, koje su Nataši bile okidač da “u roku od odmah” zakaže trening čuva i dan-danas.

- Pantalone su tu da me podsete odakle sam krenula i dokle sam stigla. Svaki vid podsećanja na prošlost je dobar, bilo da je to garderoba koju ste nosili, broj kilograma koje je pokazala vaga ili stare fotografije - komentariše ova vedra i nasmejana devojka.

Najvažnije pitanje i najteži zadatak

Početnički entuzijazam i želja za promenom mogu lako da splasnu ako promena nije sazrela u glavi. Nataša za naš portal govori i o ovom, možda najvažnijem segmentu u procesu fizičke transformacije:

- Dugo sam bila osoba koja je trčala da drugima rešava probleme, bila rame za plakanje, dobronamerni savetodavac… A onda me je neko pitao gde sam tu ja. To je bio moj "triger", ono što me je nateralo da pronađem vreme za odlazak na vežbe i onda kada su mi obaveze u danu toliko zgusnute da se čini kako nemam nijednu slobodnu sekundu… Sada, svakog jutra kada ustanem, pitam sebe gde sam ja u tom danu. I uvek pronađem vreme za sebe…

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Joca

    7. jul 2022. | 06:27

    Ova devojka je mnogo slatka i bas je lepo ispricala svoje iskustvo. Pametno razmislja i vidi se da je srecna u svom telu. Podrska

    Podelite komentar

  • Aleksandar

    6. jul 2022. | 18:10

    Bravo.

    Podelite komentar