• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Započnite svoj fitnes put nakon porođaja uz ovih 6 saveta: Preporučuju se i dojiljama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majke koje doje mogu da se vrate vežbanju kada im zdravstveni radnici odobre - obično od šest nedelja nakon vaginalnog porođaja i 10-12 nedelja nakon carskog reza

  • 0
Vežbanje, dojilja

Foto: Shutterstock

Najbolji pre i postnatalni personalni trener podelila je za "Womens Health" neke od svojih vrhunskih saveta za vežbanje tokom dojenja i razbila neke uobičajene mitove. Sara Kampus osnivačica je centra za fitnes za mame, majka je troje dece mlađe od pet godina, uključujući ćerku staru sedam nedelja koju trenutno doji.

Istraživanja su u više navrata pokazala da redovno vežbanje može smanjiti stres i pomoći kod eventualne postporođajne depresije. U kombinaciji sa zdravom ishranom, vežbanje može unaprediti mentalno i fizičko zdravlje bez smanjenja količine mleka.

Pre svega, uprkos glasinama i mitovima koji govore suprotno, vežbanje ne utiče na proizvodnju mleka. Slobodni ste da se znojite do mile volje, bez straha da će vežbanje uticati na snabdevanje majčinim mlekom.

Nivo mlečne kiseline u majčinom mleku je značajno povišen do 90 minuta nakon maksimalnog vežbanja, što može da promeni ukus mleka. Međutim, ne postoji takvo povišenje nivoa mlečne kiseline nakon umerene aktivnosti, tako da sve dok aerobne vežbe održavate na 80% maksimalnog opsega otkucaja srca, vaša beba neće primetiti razliku. Pošto možete da se znojite dok vežbate, obavezno se istuširajte ili bar obrišite bradavice ili će možda imati slani ukus!

Majke koje doje mogu da se vrate vežbanju kada im zdravstveni radnici odobre - obično od šest nedelja nakon vaginalnog porođaja i 10-12 nedelja nakon carskog reza.

Saveti za vežbanje tokom dojenja

1. Počnite sa vežbama koje nisu previše naporne.

2. Izbegavajte da brzo gubite na težini, jer želite da napunite svoje telo gorivom kako biste obezbedili gorivo za svoju bebu.

3. Unosite najmanje 1.800 kalorija dnevno.

4. Pijte vodu, a zatim pijte još vode!

5. Razmislite o nabavci grudnjaka koji pruža podršku.

6. Pokušajte da dojite pre vežbanja, jer će vam tako biti lakše.

Video: Vežba za rotatore ramena koje su sjajne za rehabilitaciju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje