• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

5 lakih vežbi za jutarnje istezanje: Za celodnevnu energiju i budnost

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako odvojite nekoliko minuta da istegnete svoje telo, možete da poboljšate svoje držanje i pomognete sebi da se generalno osećate bolje - i fizički i mentalno

  • 0
Joga Foto: Shutterstock

Bez obzira na to da li vi priređujete veliko porodično okupljanje za praznike, putujete ili odlazite kod nekoga u goste na nekoliko dana, rutina zdravlja je nezaobilazna. Praznici jesu opuštajući period i tada često znamo da preteramo sa hranom i pićem, ali kako se ne biste ulenjili i kako povratak  u "realnost" ne bi bio toliko težak, držite se one najjednostavnije opcije za ostajanje u formi i za zdrav početak jutra - istezanje.

- Lagani pokreti ujutru mogu učiniti čuda da vas uvedu u ono mentalno stanje u kojem morate da budete da biste ostali hladni, smireni i pribrani tokom celog dana - kaže Deniz Pričard, sertifikovana instruktorka joge za SELF.

Pored toga, ako odvojite nekoliko minuta da istegnete svoje telo, možete da poboljšate svoje držanje i pomognete sebi da se da generalno osećate bolje - i fizički i mentalno.

Ovo su zaista jednostavna istezanja, kaže Pričard, objašnjavajući da je jutarnja rutina istezanja dostupna za niz nivoa fitnesa, uključujući ljude koji nikada ranije nisu radili jogu. Ne treba vam nikakva oprema ili poseban nivo fleksibilnosti da biste uradili ove vežbice - potrebna vam je samo vaša telesna težina i možda prostirka za jogu.

Uradite svaku pozu uz pet do 10 udisaja.

Mačka-krava položaj

Počnite vežbanje na "sve četiri". Kolena i šake su na podlozi. Polako udahnite i na izdisaju, baš kao mačka, podignite kičmu i spustite glavu prema podu. Potom udahnite i podignite glavu, spustite kičmu, a grudi i trtičnu kost podignite prema plafonu dok savijate leđa za položaj krave.

Nastavite sa ovom vežbom uz pet do 10 udisaja i izdisaja.

Ova poza isteže vaše zglobove, ramena, leđa i vrat, kaže Pričard. Zaista, odvojte trenutak da biste bili sigurni da ste pravilno poravnati pre nego što počnete da savijate i zaokružujete kičmu, savetuje ona.

Ručni zglobovi treba da budu direktno ispod ramena, a kolena direktno ispod kukova.

Joga Foto: Shutterstock

Igla i konac

Počnite sa položajem u kom su vam ramena direktno iznad zglobova, a kukovi direktno iznad, odnosno u istoj ravni sa kolenima.

Potom se savijte, ispružite desnu ruku ispod leve sa dlanom okrenutim nagore. Savijte levi lakat dok se nežno nagnjite u desnu stranu; trebalo bi da osetite istezanje u zadnjem delu desnog ramena.

Zadržite od pet do 10 udisaja. Zamenite stranu i ponovite.

U ovoj pozi ćete istegnuti grudi i ramena, kaže Pričard. To bi mogla biti jedna od najizazovnijih poza u nizu, pa ako želite da sebi olakšate, spojte kolena i naslonite torzo na njih. Za dublje istezanje, raširite kolena široko u širini prostirke i naslonite torzo između butina, kaže Pričard.

Joga Foto: Shutterstock

Poza šteneta

Zauzmite položaj na podu sa zglobovima ispod ramena i kolenima ispod kukova. Nagnite se rukama napred i spustite bradu na pod dok držite zadnjicu podignutu iznad kolena. Ruke treba da budu ispružene napred, a pazusi podignuti od poda. Trebalo bi da osetite istezanje u pazuhu, preko prednjeg dela grudi i u srcu.

Zadržite pet do 10 udisaja.

Ova poza pomaže u istezanju kičme, kao i grudi i lopatica, kaže Pričard. Slično je dečjoj pozi, osim što želite da gurnete zadnjicu gore i naslonite bradu na prostirku (nasuprot čela) tako da gledate između ruku, objašnjava Pričard.

Joga Foto: Shutterstock

Pas koji gleda dole

Počnite i ovu pozu kao prethodne, pa podignite trtičnu kost i zadnjicu ka plafonu koliko god možete. Ispravite noge najbolje što možete. Glava treba da bude opuštena između ruku, okrenuta prema kolenima sa očima koje gledaju u prste na nogama. Leđa bi trebala biti ravna.

Potom pedalirajte stopalima, prebacujući težinu između prstiju i pete. Kada osetite da su vam listovi zaista opušteni, nežno pritisnite pete prema podu. Zadržite 5 do 10 udisaja.

Ova poza je odlična za istezanje nogu, posebno listova.

Joga Foto: Shutterstock

Istezanje grudi

Ovo se radi u stojećoj pozi. Isprepletite prste iza sebe, blizu zadnjice, držeći leđa ispravljena i ramena spuštena, dok ne osetite istezanje u grudima. Zadržite od pet do 10 udisaja.

Ova poza je odlična za otvaranje grudi, a takođe rasteže ramena. Uverite se da su vam stopala postavljena u istoj ravni kao i kukovi, kaže Pričard.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje