• 0
 ≫ 

U Indiji se nalazi tajanstvena kapija ka zvezdama: Opservatorija stara skoro 4 veka

 ≫ 

  • 0
Jantar Mantar Džajpur, Indija Foto: Pixabay/sarangib

Kompleks na otvorenom, poznat kao Jantar Mantar nalazi se u indijskom gradu Džajpuru. U njemu se mogu videti mnogi astronomski alati, koji su tako osmišljeni da i danas funkcionišu bez ikakve greške.

Na sanskritu reč „jantar“ znači instrument, dok „mantar“ znači kalkulator. Zapravo to znači da svaki jantar u sebi ima i neku matematičku funkciju, pa su tako neki sunčani satovi koji pokazuju lokalno vreme i precizno određuju položaj sunca, a neki mere kretanja sazvežđa i planeta, ne bi li davali vremenske prognoze i određivali znakove Zodijaka.

Pustinjska prestonica Radžastana, grad Džajpur nudi mnoge zanimljivosti. Jedna od njih je i Jantar Mantar, misteriozno mesto, bogato različitim građevinama, koje su najverovatnije korišćene kao opservatorija. Niti kitnjast poput Gradske palate, koja se nalazi u blizini, niti kompleksan poput obližnjih hramova Govind Dev Ji i Hava Mahala, Jantar Mantar se ipak odlično uklapa u celinu.

Jantar Mantar Džajpur, Indija Foto: Pixabay/sarangib

Kompleks karakterišu objekti čudnih, trouglastih zidova. Korišćen je za utvrđivanje položaja zvezda i planeta, kao i za precizno određivanje vremena.

Prvi planirani grad u zemlji, Džajpur nastaje 1727. godine, zaslugom tadašnjeg kralja po imenu Savai Jai Singh, koji ga je odabrao za svoju prestonicu. Prilikom planiranja se oslanjao na prirodu i njene zakonitosti, ali i na astronomiju i astrologiju. Shvatio je da će mu biti od koristi, ukoliko uspe da Džajpur projektuje tako da grad bude savršeno usklađen sa zvezdama, kako bi mogao da ima predviđanja ključnih vremenskih događaja zbog useva. Zato su mu bili potrebni odgovarajući instrumenti, koji bi se nalazili u gradu i bili precizni.

Jantar Mantar Džajpur, Indija Foto: Pixabay/sarangib

Kralj je poslao istraživače širom Centralne Azije i Evrope, ne bi li prikupili podatke od islamskih i evropskih naučnika. U to vreme su u upotrebi, ipak bili uglavnom limeni instrumenti, čiji se rezultati mahom nisu podudarali i koji nisu bili naročito precizni.

Zato je on prilikom gradnje svojevrsne opservatorije u Džajpuru najpre povećao razmere alata, koji su građeni od mermera i kamena iz lokalnog kamenoloma, kako bi bili otporni na habanje i vremenske prilike. Preciznost im je dodatno bila povećana smanjivanjem delova koji su pokretni.

I ne samo da je izgradio opservatoriju u Džajpuru, nego u još četiri indijska grada i to Delhiju, Maturi, Varanasiju i Udžainu.

Jedino je Jantar Mantar u Mathuri srušen, dok ostala četiri i dalje postoje. Najveći i najbolje očuvan među njima je onaj u Džajpuru, koji se nalazi i na Listi svetske baštine UNESCO-a.

U kompleksu Jantar Mantar u Džajpuru je najistaknutiji Samrat Jantra, sunčani sat izuzetno velikih dimenzija. Trouglasti zid visok je 27 metara i ima dve tanke rampe u obliku polukruga, koje podsećaju na krila. Ukoliko se posmatra iz pravog ugla, senka na jednoj od rampi se pomera po jedan milimetar svake sekunde, pokazujući tako tačno lokalno vreme.

Jantar Mantar Džajpur, Indija Foto: Pixabay/sarangib

Jantra Jai Prakash meri putanju Sunca kroz indijske vedske horoskopske znakove, kako bi precizno odredila horoskop. U obliku je posude, postavljene u zemlju i podseća na obrnutu mapu neba. Sićušna žica od metala postavljena je tako da pokazuje u kom se položaju nalazi određena zvezda ili planeta.

- Koristio sam ove instrumente tokom dve godine master programa prilično često – izjavio je za BBC Neha Šarma, koji je na Univerzitetu u Radžastanu sada doktorirao vedsku astrologiju i dodao da je učenje čitanja i računanja sa ovih instrumenata i dalje obavezan deo nastavnog plana i programa za svakoga ko želi da se u budućnosti bavi astrologijom.

Uprkos tome, većina savremenih naučnika posmatrala je opservatorije Jantar Mantar kao novinu, sve dok indijska astrofizičarka doktorka Nandivada Ratnasri nije utvrdila da su one i dalje relevantne.

- Nandivada Ratnasri je ta koja je usmerila naučnu javnost na Jantar Mantar. Ona je odigrala ključnu ulogu i u tome da Jantar Mantar u Džajpuru bude proglašen za deo Svetske baštine – rekla je Rima Huja, arheolog i konsultant u Muzeju Maharadža Savai Man Sing II u Gradskoj palati.

U današnje vreme, turisti i naučnici shvataju da je Jantar Mantar mnogo više od istorijskog spomenika. Smešten u samom srcu grada, bogatog građevinama različite strukture i arhitektonskih karakteristika, Jantar Mantar i njegove monolitne strukture i dalje precizno daju mnoge informacije i ostaju kao trajno nasleđe.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja