• 19

Vreme čitanja: oko 9 min.

SRPSKI KUVAR O KOME PRIČA SVET: Na 24 Kitchen kanalu obožavaju našu hranu!

Vreme čitanja: oko 9 min.

Kako je srpski kuvar Nenad Veljković uspeo da od anonimnog dečaka, koji je završio kurs kuvanja na Univerzitetu u Beogradu, postane jedno od zaštitnih lica čuvenog "24 Kitchen" kanala

  • 19

Jedno od zaštitnih lica "24 Kitchen" kanala, mladi srpski kuvar Nenad Veljković, uspeo je da se od anonimnog dečaka koji je završio kurs kuvanja na Univerzitetu u Beogradu, otisne u beli svet i ukrsti varjače sa najpoznatijim svetskim imenima u kulinarstvu poput Rudolfa van Vina, Entonija Burdena i Džejmija Olivera.

Njegove maštovite i ukusne recepte imamo priliku da gledamo ovih dana na najpoznatijem televizijskom kanalu posvećenom kuvanju "24 Kitchen", a kao najveći uspeh ne smatra to što je postao medijski prepoznatljiv, već to što ljudi hvale njegove recepte. Ekipa portala Telegraf.rs imala je priliku da ga ugosti i da porazgovara sa njim o mnogim zanimljivostima iz sveta kuvanja, a prijatelji sa "24 Kitchen" kanala, specijalno za naše čitaoce, obezbedili su video recept jednog od mnogih Nenadovih ukusnih jela.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tintervju Kada i kako je zapravo počela vaša kulinarska priča?

Pa sve je počelo od familije, jer su svi bili protiv toga. Ja sam kao klinac bio mnogo gojazniji, imao sam skoro 100 kilograma, baš sam voleo da jedem i kad god je bio onaj famozni svinjokolj 29. novembra, tu su bili čvarci, pa slanina pa svašta nešto i ja sam se uvek tada muvao po kuhinji. I non stop je tu bilo nekog spremanja. Baba je mesila krofne, kifle, uštipke i ja sam imao naviku da se zavučem u kuhinju i da jedem. A u principu sam tako i učio kako se šta sprema. Jednom prilikom mi je tata rekao "Bolje da znaš da kuvaš, nikada ne znaš kada će ti zatrebati".

Tintervju Znači nisu vas osporavali da budete kuvar samo zato što, kako to većina Balkanaca veruje, muškarcu nije mesto u kuhinji?

Ne, zaista ne. Nego je problem bio što sam voleo da jedem. Volim i dan danas, samo što su se neke stvari promenile (smeh). Isto tako sam učio i uz mamu. Kupio sam fore. I kad god je nešto kuvala znao sam da je molim da pusti mene da napravim zapršku. I tako je sve krenulo. Nakon srednje ekonomske škole sam upisao kurs osposobljavanja za kuvara koji je bio organizovan na Univerzitetu u Beogradu. Međutim, kuvar ne može da se postane tek tako. Kao završiš tri meseca kursa i to je to. Ne ide to tako.

Foto: Promo Foto: Promo

Tintervju A šta je, zapravo, potrebno kako bi se postalo dobar kuvar?

Kao prvo, najbitnije je da voliš to što radiš i da je to zaista nešto čime bi voleo u budućnosti da se baviš. Isto tako moraš da voliš hranu i da imaš malo smisla i osećaja za spremanje. Naravno, mora i da se uči. Nisu za džabe napravljene sve te škole koje te uče kako da kuvaš. Mnogi ljudi i dan danas uče kako bi postigli više i napravili nešto od sebe. Ja sam taj deo školovanja skratio jer sam želeo što pre da krenem da radim, jer mi je tada bilo prilično skupo da plaćam školarinu i opterećujem roditelje finansijski. Tako sam odlučio da upišem kurs i rekao sebi "Šta bude, biće". I u sklopu kursa sam imao praksu tri meseca. I taj ulazak u kuhinju je ono pravo, jer iz literature ti ne možeš da naučiš kako da držiš nož i kako da se ne isečeš. Tako sam vremenom učio i naravno sve to zapisivao u svoju svesku. Međutim, imao sam sreću da budem na pravom mestu sa pravim ljudima koji su hteli da me savetuju, da me nauče nečemu i koji su mi pre svega dali šansu, jer vrlo je teško naći nekog ko neiskusnom i nekome ko je na početku želi da pomogne. Nažalost, tako je u svakom poslu.

Tintervju Od neiskusnog dečaka došli ste do mesta poznatog televizijskog kuvara. Kako je, zapravo, počela vaša saradnja sa kanalom "24 Kitchen"?

Krajem 2011. godine "24 Kitchen" je organizovao kasting u Beogradu i ja sam za to čuo od nekih svojih poznanika koji su mi preporučili da odem. Prijavio sam se. Prošao prvi kasting. Prošao drugi kasting, a već na trećem kastingu sam bio sa odabranom ekipom beogradskih kuvara koji su zaista iskusni i koji i dan danas rade u Beogradu. Kasnije sam saznao za neka imena sa kastinga pa mi je bilo još čudnije što su izabrali baš mene, jer su bili u pitanju kuvari koji su imali više godina rada iza sebe, nego ja. Međutim, verovatno sam im bio zanimljiv na neki drugi način, jer na iskustvo nisam mogao da prođem pošto sam od svih tih kuvara ja bio najmlađi. Desilo se potpuno neočekivano, ponudili su mi saradnju, rekli da su izabrali mene i da žele sa mnom da potpišu ugovor. Bio je to pozitivan šok, nisam mogao da verujem. Naravno, potpisao sam ugovor, uzeo avionsku kartu i otišao pravac u Holandiju.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tintervju Znači emisije u kojima vas gledamo su snimane u njihovom studiju u Holandiji?

Da, emisije se snimaju tamo. Krajem januara 2012. smo se okupili ja, scenarista, reditelji iz Srbije i producent iz Bugarske koji je predvodio naš ceo tim. I cela priča je trajala desetak dana. Bilo je zanimljivo, jer niti sam ja znao ko su oni, niti su oni znali ko sam ja, pa se samo to upoznavanje svodilo na mene i to kako ću se snaći pred kamerama. Međutim, sve se iskristalizovalo vremenom i čini mi se da sam se fino snašao što se tiče tog prvog televizijskog kontakta.

Tintervju Da li ste upoznali zaštitno lice "24 Kitchen" kanala, Rudolfa van Vina?

Rudolfa sam upoznao već na svom drugom ili trećem snimanju. Prišao je, pružio mi ruku i oduševio se kad su mu rekli da sam dečko iz Srbije koji će kuvati u njegovoj kuhinji. On je stvarno genijalan i u Holandiji je zaista poznat. On je bukvalno brend "24 Kitchen" kanala.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tintervju Jeste li imali priliku da probate neke od njegovih brojnih specijaliteta?

Probao sam crni kolač koji je imao neki preliv sa strane. Nešto na foru sahera, ali nije saher. Ne znam šta je, ali znam da je bilo ludilo (smeh). To je Rudolf spremao u nekoj od emisija, a sve što ekipa ne uspe da pojede odmah se automatski zamrzava u posebnim ostavama kako bi se konzumiralo kasnije. Ništa od hrane koja se tamo sprema se ne baci, sve se pojede.

Tintervju Koliko su srpska jela poznata ljudima u Holandiji?

Nisu upoznati sa srpskom kuhinjom i prvi put su imali prilike da probaju neke od naših jela onda kada sam ja kuvao za potrebe emisije. Pravio sam kupus, grašak, sarme...Nije bilo previše prostora za srpske recepte na snimanju, jer se u principu naša jela spremaju dosta dugo. Čak i recepte koje sam spremao, sam morao da menjam, skraćujem neke postupke, kuvam manje kako bih uspeo sve da snimim u dozvoljenom roku, a i kako bih sačuvao vizuelni izgled hrane. Međutim, njima je sve to bilo ukusno, oni su se oduševili, jer nisu navikli tako da se hrane.

Tintervju Šta je sa poznatim kuvarima sa "24 Kitchen" kanala? Da li su oni čuli za pojedine srpske specijalitete?

Većinja njih nikada nije ni bila u Srbiji tako da sam im ja zapravo bio prvi kontakt sa našom kuhinjom i našim narodom, pa sam pokušavao na razne načine da im približim kakvi smo zapravo. Jer i tamo ljudi imaju predrasude o nama zbog naše burne istorije koja se dešavala vekovima unazad, a ne samo poslednjih dvadeset, trideset godina. Mada, Deni Jansen je na primer čuo za Srbiju, za Beograd i to kako se zapravo ljudi u našoj zemlji dobro provode, pa me ispitivao o izlascima i tome šta bi sve mogao da obiđe.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Tintervju Da li ste upoznali Entonija Burdena i šta mislite o njemu?

Nisam, jer on je CNN produkcija koju su otkupili ljudi sa kanala "24 Kitchen" kako bi emisija mogla da se emituje. Ljudi misle i da sam imao kontakta sa Džejmijem Oliverom, ali i on je ista priča, samo produkcija BBC-ja. Te emisije su se ranije emitovale na drugim kanalima, ali kada su se otkupila prava, počele su da se emituju na "24 Kitchen".

Tintervju Postoji li jelo koje nikada ne biste želeli da spremite?

Postoje dva jela za koje sam rekao sebi da ne želim da ih spremam. Jedno su škembići. Njih sam doduše spremao jednom, ali ne bih želeo opet. Em zato što je to dug proces, kuva se ceo dan, em što fino miriše (smeh). Druga stvar su brizle. Brizle su mlečne žlezde kod teletine koje se kuvaju, a potom paniraju ili prže. Ljudi to vole, a ja niti sam ih jeo, niti sam ih pravio i na prvi pogled, nije mi to baš privlačno (smeh).

Tintervju Koju kombinaciju začina nikada ne koristite u svojim jelima? Postoji li nešto što je nespojivo?

Postoji, ali ja volim da kombinujem. Na primer volim nanu sa piletinom ili mlevenim mesom. Ali ta ista nana mi nikako ne ide sa ribom. Međutim, neki drugi kuvari su to probali i dopada im se, ali meni lično nije to to. Ja sa ribom volim da kombinujem ruzmarin, lovor, beli luk. Ali pitanje je ukusa. Danas se sve meša i kombinuje, tako da sve dolazi u obzir.

Tintervju Koliko vas ljudi prepoznaju na ulici i kako reaguju?

Pre par meseci sam šetao gradom i baš pričao sa prijateljem kako nemam to opterećenje da me ljudi znaju sa televizije. Međutim, kako se emisije sada često emituju na 24 Kitchen kanalu, vidim da me dosta ljudi prepoznaje na ulici i komentariše "A, evo ga onaj kuvar" (smeh). Okreću se uglavnom. Dešava se i da priđu, pa traže autogram, ali su to deca uglavnom, dok stariji samo gledaju u prolazu.

Tintervju Koje srpske kuvare vi lično cenite kao odlične?

Poznajem mnogo kuvara, s obzirom da smo zajedno u tom svetu, a neki od njih su mi i odlični prijatelji. Novak Stojović, moj veliki prijatelj je izuzetan kuvar, sprema neverovatno italijanska jela. I Zoran Stefanović. On je od mene napravio kuvara. Nas dvojica dok smo radili zajedno, nismo uopšte morali da komuniciramo. Znalo se ko šta radi i bukvalno smo pogledom završavali posao.

Foto: Promo Foto: Promo

Tintervju Slažete li se sa tvrdnjama da muškarci bolje kuvaju od žena?

Ja znam veliki broj vrhunskih ženskih kuvara. Tako da je meni to totalno nebitno. Ako znaš da kuvaš, znaš, nema veze jesi li žena ili muškarac. Ja sam učio od žena. U prvom restoranu u kojem sam radio, učio sam od žene koja je bila iz Dalmacije i koja mi je pokazala mnogo trikova sa ribljim specijalitetima.

Tintervju Za kraj nam odajte neku kulinarsku tajnu...

U principu ne postoje neke tajne koje ljudima nisu već poznate i za koje nisu čuli. Meso na primer može da se lupa tiganjem, umesto čekićem. Kada seckate neko zrnevlje, a ne koristite blender, najbolje je da ga stavite u krpu kako ne bi završilo na sve strane. Kada seckam isto tako nešto sitnije, poput bibera ili kima, obavezno pokvasim dasku da se ne bi razletelo. To su samo neki trikovi koji olakšavaju posao.

(Tamara Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ироничар

    24. avgust 2013. | 16:51

    Sramota sam da sam Srbim zbog ovih "pametnih komentatora iznad" ..ali sam jako ponosan da sam Srbin zbog Veljka sa 24 kitchena. Svaka čast majstore, i suprug i otac kao i Rudolph van veen, odlično spremate jela, bolje od mnogih žena, žene vas obožavaju i to je ono što ovi "dilberi" gore ne mogu da podnesu. Konačno, da je srpska kuhinja koja je mnogo bolja od mnogih u svetu dobila šansu , da se ovako predstavlja u svetu i ti to radiš sijajno Veljko. Neki kuvari samo bacaju nešto jedno na drugo i viču i nešto na brzaka tamo vamo, Rudolf to radi pedantno fino i lepo za oči , a i Veljko slično njemu.. ko obožava da gleda kuvanje i da sprema zna o čemu pričam. Još jednom bravo veljko Srbine!

    Podelite komentar

  • Coa

    24. avgust 2013. | 14:44

    U svakom slučaju bolji od Dž. Olivera koji sve nešto nabaca s brda, s dola i pri tom mi presedne gledanje kad vidim ona odvratna usta koja balave.

    Podelite komentar

  • Duško

    24. avgust 2013. | 18:32

    Svaka mu čast! A vi zavisnici jedni ljubomorni, budite ponosni na njega, da mu je uspelo i da nas predstavlja! A kad ste toliko pametni idite i vi njegovim putem i kuhajte na takav način ako smijete i ako znate!!!

    Podelite komentar