• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Milioni roditelja nesvesno dovode svoje bebe u opasnost od gušenja, pokazala je anketa: Obratite pažnju na ovo

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veoma je važno kako beba provodi noć

  • 0
beba spava ljuljaška sedište Foto: Shutterstock

Nakon što je anketa pokazala da roditelji širom Velike Britanije mogu da dovedu svoje bebe u opasnost od gušenja ili sindroma iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS), dobrotvorna organizacija je izdala upozorenje o bezbednom spavanju.

Istraživanje koje je sproveo "The Lullabi Trust" nad 1.000 roditelja beba mlađih od jedne godine pokazalo je da je njih 70 odsto dozvolilo svojoj bebi da spava u sedištima za bebe, 67 odsto u ljuljaški i 61 odsto na lejzibeg vreći.

Oko osam odsto roditelja koji su odgovorili na anketu ostavilo je svoju bebu u ovim predmetima da spava preko noći, potencijalno ih dovodeći u opasnost.

Dženi Vord, izvršna direktorka "The Lullabi Trust", rekla je:

- Bebe su najbezbednije kada spavaju na leđima na čistoj, ravnoj, čvrstoj površini za spavanje, poput krevetića ili Mojsijeve korpe.

dojenje dojilja beba mama Foto: Shutterstock

Ona je napomenula da ovo ne samo da pomaže da se smanji rizik od SIDS-a, već i pomaže da se bebin disajni put drži otvorenim i čistim.

Omogućavanje bebama da spavaju u nagnutom ili sedećem položaju olakšava njihovim glavama da se okrenu napred, što dovodi do ograničavanja njihovih delikatnih disajnih puteva. Umesto toga, preporučuje se da bebu stavite da spava na leđima i da joj taj položaj obezbedi čisto lice, bez labave posteljine ili podstavljenih strana.

Iako proizvodi kao što su ljuljaške mogu biti korisni dok je beba budna i pod nadzorom, oni nisu prikladni ili dizajnirani za spavanje.

SIDS svake godine odnese živote oko tri bebe nedeljno. Većina (89%) smrtnih slučajeva dogodi se u prvih šest meseci života bebe, piše "Metro.co.uk".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako roditelji da regulišu emocije?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba