• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Stručni skup lekara, održan u Beogradu, dao odgovore na mnoga pitanja budućih i sadašnjih majki

Vreme čitanja: oko 5 min.

"Sa decom su dani dugi, ali godine kratke"

  • 0
Stručni skup lekara i roditelja Foto: Kobra

S obzirom na to da živimo u eri društvenih mreža, mnogo je nemara i netačnih odgovora koje pružaju nedovoljno edukovani ljudi. Nikada nismo imali lakši pristup informacijama, ali nameće se pitanje - da li su one proverene? Juče je ekipa Ona.rs portala prisustvovala stručnom skupu lekara i roditelja, organizovanom u cilju da okupi majke na jednom mestu i odgovori na sve ono što ih muči.

O važnosti pravilnog razvoja dece govorili su pedijatar Rade Ružić, pedijatrijska sestra i nutricionista Tatjana Stefanović, kao i stomatolog Maja Lakčević. Događaj je funkcionisao po principu radionice, te su tako okupljene mame imale priliku da postavljaju pitanja na koja je stručan tim davao odgovore.

Zašto dete ne želi da spava? 

Jedna mama upitala je zbog čega njeno dete, koje je već napunilo osam godina, ne želi da spava, kao i zbog čega bebe generalno ne spavaju?

- Postoji mnogo stvari zbog kojih beba neće da spava. Jedna od onih najvažnijih je karakter bebe, ali tu su naravno i razna nezadovoljstva koja mogu da je muče. Znači, beba mora da bude nahranjena, čista, treba da joj bude udobno, da su joj zadovoljeni klimatski uslovi, odnosno da joj prija ambijent u kojem boravi. Ali ako govorimo o detetu od dve-tri godine, tu se dešava proces sazrevanja mozga koji je aktivan najviše noću i veoma je težak - rekao je pedijatar Rade Ružić i dodao:

- U glavi odraslog čoveka imate jedan autoput, a kod procesa sazrevanja mozga to je kao da ste u Kini sa hiljadu traka, stoga se dete budi. Mame uglavnom ne spavaju dok dete ne navrši tri godine. Mada, iz raznih drugih razloga ne spavaju ni kad napuni 30. Deca su kao vojnici, vole rutinu, ako je atmosfera u kući živa u 11 uveče, onda je problem u roditeljima.

Stručni skup lekara i roditelja Foto: Kobra

Pedijatrijska sestra Tatjana Stefanović se složila i dodala:

- Kada se odlučite da postanete roditelj, treba da shvatite da neke stvari više nećete moći da radite. Ne, naravno, ceo život, ali u tom nekom periodu odrastanja bebe. Život nije film gde beba samo jede i spava. Bebe su različite. Jako mali procenat beba zaista spava noću. Prvo, dok uđete u sistem dojenja - ne znate gde ste. Ono što kažu "dojenje je lako", nije baš tako. Kada uđete u taj sistem, onda vas čekaju grčevi, posle grčeva zubići, pa prva temperatura, i ima toga još. Pritom je jako teško proceniti kada je beba stvarno gladna, ukoliko je ne hranite formulama. Bebe impulsivno sisaju kad god su blizu bradavici, ali to ne znači da su gladne.

Stručni skup lekara i roditelja Foto: Kobra

- Ne znam ni koliko je realan savet "spavajte kad beba spava". Pa ne ide to na klik, hajde sad da spavamo, hajde sad da ustanemo. Imate vi i druga posla da završite. Spavajte dok ste trudne, koliko možete. E sad, one mame koje imaju i drugo dete, njima je još teža varijanta, pogotovo ako je razlika mala, ali to stvarno brzo prođe.

Da li dete sme da jede slatko?

Jedna mama upitala je da li je u redu da detetu daje slatkiše i koliko je to zaista štetno za zdravlje zuba.

- To je instinkt, majčinski instinkt. Često čujem rečenicu: "Ma dobro, šta će da mu fali od malo čokolade?". Najvažnije je da se dete uobroči. Znači, uobročena ishrana je osnova ne samo za zdravlje zuba, nego uopšte za zdravlje celog organizma. I uopšte, mnogo ugljenih hidrata, takozvanih skrivenih šećera imate svuda. Često majke daju smutije, ne znam, ceđene sokove, to je puno fruktoze i nezdravo za zube. U redu je dati slatkiš posle obroka, ponekad. Ukoliko stalno imate prisustvo ugljenih hidrata u ustima, kiselost opada i to je, u stvari, najveći problem jer dolazi do demineralizacije gleđi i do nastanka karijesa - objasnila je stomatološkinja Maja Lakčević.

Tatjana Stefanović je dodala da majke ne treba da se plaše jer neće pogrešiti dokle god su u dogovoru sa pedijatrom i stomatologom, kao i da je poželjno da se počne sa kašicama od žitarica, pa da se pređe na one sa povrćem, u četvrtom mesecu, i da, ukoliko beba odbije, ne gubite upornost, već da pokušate ponovo kroz par dana.

Da li dete sme da jede pastu za zube?

Jelena, majka dvoje dece, upitala je da li je štetno ukoliko njeno dete jede pastu za zube.

- Ne, ukoliko je to dečja pasta sa 1000 fluorida. Ukoliko je pasta za zube koju koriste odrasli, onda da - odgovorila je stomatološkinja Maja Lakčević.

Stručni skup lekara i roditelja Foto: Kobra

Da li vitamin D izaziva grčeve?

Da li su vitamini D3 i K1 neophodni u majčinoj suplementaciji, ali i kod dece, okupljene majke upitale su pedijatra i dodale zabrinutost o posledici grčeva koja je primećena.

- Pa kako da vam kažem, grčevi postoje oduvek i pre nego što je uvedena preporuka o suplementaciji. Kad sam upitao roditelje da li su grčevi prestali nakon prekidanja suplementacije, dobio sam odgovor "ne". Moraju da se izvagaju benefiti, i kada uzimamo antibiotik, to može da utiče na stolicu, ali ga uzimamo jer je prosto dobro za nas - objasnio je Ružić i istakao da su masne kiseline izrazito važne za razvoj mozga i vida, kao i prevenciju alergija, a s obzirom na to da mi ne živimo u primorskom području i da je kvalitet ribe koju unosimo upitan, važno je uzimati suplementaciju.

Da li detetu sme da se da lek protiv bolova?

Jedna mama postavila je kontroverzno pitanje na koje je stručan tim rado odgovorio, a tiče se davanja lekova protiv bolova kada detetu rastu zubići i slično.

- Postoji sirup od ibuprofena, i ukoliko pratite doziranje prema kilaži, apsolutno je u redu da pomognete detetu sa bolom - složio se stručan tim.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba